Η σημασία της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία

Συνέντευξη Τύπου παρέθεσε στις 26/9/2023 ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, με θέμα «Η σημασία της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία», με την συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκου, του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής κ. Γιώργου Ζερβού, της Ειδικής Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου κ. Νίκης Δανδόλου, του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Πελοπίδα Καλλίρη, του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης κ. Ορέστη Καβαλάκη και του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Μιχάλη Αργυρού.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι:

«Η Κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, υλοποιεί την οικονομική πολιτική της, συνδυάζοντας την έμπρακτη στήριξη των πολιτών και τις μεταρρυθμίσεις, με την απαραίτητη οικονομική πειθαρχία και τη σοβαρότητα. Στις καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση, με αποκορύφωμα τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, υπήρξε άμεση αντίδραση επί του πεδίου, κρατική βοήθεια σε επίπεδο αρωγής και σχέδιο ευρύτερης μέσο-μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης των ζημιών, σε όλα τα επίπεδα. Χάρη στα περιθώρια που προσφέρει η αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθούμε, επιστρέφουμε στην κοινωνία αυτά που έχουμε, όχι αυτά που δεν έχουμε. Και αυτό μας διαφοροποιεί από το παρελθόν».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε επίσης ότι την σοβαρότητα αυτής της πολιτικής αναγνωρίζουν τόσο οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης που συνεχίζουν τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας στο δρόμο προς την επενδυτική βαθμίδα όσο και η ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών. Γεγονός που πιστοποιείται από την άμεση ανταπόκριση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις ελληνικές θέσεις που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στο Στρασβούργο και την εξασφάλιση βοήθειας ύψους 2,25 δισ. ευρώ. Καθώς και από την ανάλογη στάση των εταίρων μας κατά τη διάρκεια των επαφών της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, που ακολούθησε.

Αναφορικά με το ΕΣΠΑ 2014-2020, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, μαζί βεβαίως με τους εθνικούς πόρους. Τόνισε την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για τη βέλτιστη αξιοποίησή τους, αναφέροντας τον τριπλασιασμό του ρυθμού απορρόφησης την τετραετία 2019-2023, δηλώνοντας ότι «παραλάβαμε την απορρόφηση το 2019 στο 24,5 % και είμαστε τώρα στο 88%». Στην ίδια κατεύθυνση, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρέθηκε στην 3η θέση σε επίπεδο Ε.Ε. στην απορρόφηση πόρων και σταθερά παραμένει στις 3 πρώτες θέσεις τα τελευταία 4 χρόνια.

Αναφορικά με τη συμβολή των πόρων του ΕΣΠΑ στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε ότι διοχετεύτηκαν πόροι ύψους 9 δισ. ευρώ. Παράλληλα, εκτίμησε ότι έως το τέλος της προγραμματικής περιόδου, θα έχει καταχωριστεί και πιστοποιηθεί το σύνολο των δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί, με αποτέλεσμα την ολοκλήρωση των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 στο 100% περίπου.

Όσον αφορά στο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, συνολικού ύψους 26,5 δισ., ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι στην 1η θέση της Ε.Ε. στην απορρόφηση πόρων ενώ στόχος της Κυβέρνησης είναι η ισχυρή περιφερειακή ανάπτυξη και στην κατεύθυνση αυτή η ενίσχυση και των 13 Περιφερειών της χώρας από 5,9 δισ. ευρώ στο ΕΣΠΑ 2014-2020, ανέρχεται πλέον σε 8,1 δισ. ευρώ. Ο Αναπληρωτής Υπουργός ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο θα δημοσιευτούν δύο νέες προσκλήσεις, μία για νεοσύστατες επιχειρήσεις στον τουρισμό και μία που θα αφορά τη γενική επιχειρηματικότητα νεοσύστατων επιχειρήσεων.

Επίσης, ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και την προδημοσίευση δύο δράσεων ενίσχυσης νέων και υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (τύπου de minimis) στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της ευρύτερης περιοχής της Μεγαλόπολης για επενδυτικά σχέδια έως 100.000 ευρώ με ποσοστό ενίσχυσης 70%. «Στόχος μας είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στις περιοχές μετάβασης δημιουργώντας, παράλληλα, νέες θέσεις εργασίας σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία που έχει και το Πανεπιστήμιο. Αποκτά ελκυστικότητα η δημιουργία νέων επενδύσεων εκεί και θα έχουμε αρκετές. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες να μείνουν οι νέες και οι νέοι στην περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Παπαθανάσης.

Αναφορικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μεταξύ άλλων, επανέλαβε ότι στις 30 Αυγούστου η Κυβέρνηση προχώρησε στην Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αυξάνοντας τη συνεισφορά από 30,5 δισ. σε 36 δισ. ευρώ. Στην συγκεκριμένη Αναθεώρηση, συμπεριλαμβάνονται αίτημα για επιπλέον δάνεια 5 δισ. ευρώ, τροποποιήσεις υφιστάμενων δράσεων και προσθήκη 795 εκ. ευρώ για επενδύσεις αλλά και μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του REPowerEU.

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι «στο πλαίσιο της Αναθεώρησης, προβλέψαμε 686 εκ. ευρώ σε έργα για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών σε Έβρο και Θεσσαλία. Συγκεκριμένα, 420 εκ. προβλέπονται για την αποκατάσταση και επισκευή του οδικού δικτύου που έχει υποστεί ζημίες και γεφυρών που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες και έχουν καταστραφεί στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Επιπλέον, 180 εκ. για εργασίες ανακατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου και την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών που έχουν σημειωθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και 86 εκ. σε αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων πυρκαγιών στις περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης.»

Ο κ. Σκάλκος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ο τριπλασιασμός της ετήσιας απορρόφησης των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ την τετραετία 2014-2020 αλλά και η έγκαιρη ενεργοποίηση του συνόλου των Προγραμμάτων της νέας περιόδου 2021-2027 αποτελούν εχέγγυο της δυνατότητας μας να υλοποιήσουμε αποτελεσματικά τους αυξημένους κοινοτικούς πόρους που είναι διαθέσιμοι για τη χώρα μας στα επόμενα χρόνια και οι οποίοι σε συνδυασμό με αυτούς του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα συμβάλλουν στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας και την περιφερειακή ανάπτυξη».

Ο κ. Ζερβός τόνισε τη σημασία τόσο της επιτυχούς ολοκλήρωσης των προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020, όσο και της άμεσης ενεργοποίησης των νέων προγραμμάτων για το 2021-2027. «Ήδη  στα νέα προγράμματα έχουν εκδοθεί προσκλήσεις ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ και έχουν ενταχθεί έργα ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Στα νέα έργα που έχουν ενταχθεί, περιλαμβάνονται δύο εμβληματικά προγράμματα για τον πράσινο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προϋπολογισμού 1 δισ.€ με πάνω από 10.000 υποβληθείσες αιτήσεις, η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, η οδική σύνδεση Μπράλου – Άμφισσας και η προμήθεια νέων πυροσβεστικών οχημάτων».

Η κ. Δανδόλου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «το σκέλος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του ΕΣΠΑ περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις για την απασχόληση, την εκπαίδευση και την κοινωνική συνοχή. Για την περίοδο 2014-2020 που ολοκληρώνεται, οι επιδόσεις και σε αυτό το σκέλος είναι πολύ ικανοποιητικές, με την απορρόφηση να ξεπερνά το 90%. Στη νέα περίοδο 2021-2027 το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ+) έχει αυξημένο προϋπολογισμό και χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό Πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ, το οποίο έχει ενεργοποιηθεί πλήρως με προσκλήσεις 411 εκ. ευρώ και εντάξεις νέων έργων ύψους 175 εκ. ευρώ. Το επόμενο διάστημα ακολουθούν νέες προσκλήσεις και εντάξεις που θα ξεπεράσουν το 0,5 δισ. ευρώ, με τη συνεργασία των συναρμοδίων Υπουργείων και φορέων. Οι αριθμοί αυτοί αντικατοπτρίζουν απτά έργα και δράσεις, όπως και την προσπάθεια που καταβάλλεται από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και τις υπηρεσίες του ώστε να μην υπάρχει χρηματοδοτικό κενό στο μεταβατικό διάστημα που διανύουμε ανάμεσα στις δύο περιόδους και ειδικά για κρίσιμου χαρακτήρα δράσεις, όπως λχ οι εντάξεις των νέων χρηματοδοτήσεων για τα σχολεία της χώρας μας που ολοκληρώθηκαν πριν την έναρξη του παρόντος σχολικού έτους».

Ο κ. Καλλίρης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Το Πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης υλοποιείται σταθερά, σύμφωνα με τις Προτεραιότητες και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Έως σήμερα, περίπου 11 μήνες μετά την ενεργοποίηση των πόρων του, έχουν εξειδικευθεί 19 Δράσεις συνολικού προϋπολογισμού ~580,0 εκ. ευρώ, έχουν εκδοθεί 13 Προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού ~187,5 εκ. ευρώ και έχουν ενταχθεί 25 Πράξεις/Έργα συνολικού προϋπολογισμού ~176,0 εκ. ευρώ. Επιπρόσθετα, στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η έκδοση πέντε νέων Προσκλήσεων συνολικού προϋπολογισμού ~112,0 εκ. ευρώ και έως τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί η εξειδίκευση 10 νέων Δράσεων συνολικού προϋπολογισμού ~250,0 εκ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, η ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας μετατρέπεται για τις επηρεαζόμενες περιοχές σε ουσιαστική αναπτυξιακή ευκαιρία».

Ο κ. Καβαλάκης παρουσίασε την πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, δίνοντας στοιχεία για την πορεία του δανειακού προγράμματος, τις ενισχύσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις βασικές κατευθύνσεις της επικείμενης αναθεώρησης του Σχεδίου “Ελλάδα 2.0″ και έδωσε το περίγραμμα της συμβολής του στο έργα ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών. «Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, διαφορετικό από τα αναπτυξιακά προγράμματα που μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει. Εστιάζει στην υλοποίηση και όχι απλά στην απορρόφηση. Με πλήθος δράσεων για την υλοποίηση δημοσίων έργων, αλλά και για την ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας στοχεύουμε στην ανθεκτικότητα της οικονομίας και ένα πιο βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο που οδηγεί στην βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών».

Ο κ. Αργυρού, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Ο συνολικός φάκελος του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης φτάνει στα 36 δισ. ευρώ. Σε όρους ΑΕΠ, το ποσό αυτό είναι υπερδιπλάσιο της βοήθειας που έλαβε η χώρα στα πλαίσια του σχεδίου Μάρσαλ. Σε συνδυασμό και με τους αυξημένους Πόρους Συνοχής 2021-2027, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικά είναι αυτά τα προγράμματα για την αύξηση της μακροχρόνιας ανάπτυξης και απασχόλησης στην Ελλάδα.  Σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του Σχεδίου, η Ελλάδα είναι στους πρωτοπόρους ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Δείτε την παρουσίαση​ της συνέντευξης Τύπου στα Σχετικά Αρχεία

Σχετικά αρχεία

Προηγούμενο Προβολή  της Ορεινής Ηλείας, με video 360° εικονικής περιήγησης VR 360°
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας