Ποια είναι η Metavallon VC που επενδύει σε νέες start-up

Ποια είναι η Metavallon VC που επενδύει σε νέες start-up

metavallon_0_F662809660.jpg

Ξεκίνησε στις αρχές του 2018 και ήδη έχει δώσει την απαραίτητη επενδυτική “ώθηση” σε νέες, καινοτόμες εταιρείες από το χώρο της τεχνολογίας που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο επιχειρηματικό στίβο. Ο λόγος για τη Metavallon VC (μετεξέλιξη της Metavallon, η οποία ξεκίνησε τη δράση της πριν 6 χρόνια ως επιταχυντής -accelerator- τεχνολογικών start-ups στην Ελλάδα και στην Ευρώπη) που εδώ και μερικούς μήνες επενδύει τόσο σε εταιρείες αρχικού σταδίου ανάπτυξης που διαθέτουν πρωτότυπο, όσο και σε εταιρείες προχωρημένης ανάπτυξης με μια αρχική δραστηριότητα στην αγορά.

H Metavallon VC χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, την Εθνική Τράπεζα και πλήθος ιδιωτών επενδυτών, διαθέτει 32 εκατ. ευρώ κεφάλαια υπό διαχείριση, και ήδη έχει ανακοινώσει τις πρώτες της επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας με έντονο το στοιχείο της καινοτομίας. Επίσης είναι μέλος του παγκόσμιου επενδυτικού δικτύου Draper Venture Network το πιο αναγνωρισμένο και επιτυχημένο δίκτυο συνεργασιών και συνεπενδύσεων μεταξύ ανεξάρτητων επενδυτικών σχημάτων από τις ΗΠΑ, την Ασία και πρόσφατα την Ευρώπη.

Οι επενδύσεις της Metavallon VC γίνονται σε δύο αρχικά στάδια, Pre-seed και Seed χρηματοδότησης (κεφάλαια προ-σποράς και σποράς), και οι αρχικές τοποθετήσεις είναι έως 400 χιλ. ευρώ.

Το σχήμα επενδύει στα πολύ αρχικά στάδια επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε καινοτόμες αγορές και τεχνολογίες αιχμής. Ο σκοπός της Metavallon VC, όπως αναφέρει, είναι να υποστηρίζει φιλόδοξους και ταλαντούχους επιχειρηματίες να δημιουργήσουν πρωτοπόρες εταιρείες και να εξελιχθούν σε γρήγορα αναπτυσσόμενες αγορές και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για ποιους λόγους όμως η Metavallon VC αποφάσισε να επενδύσει και να επικεντρωθεί σε επιχειρήσεις τεχνολογίας; “Δεν υπάρχει τομέας, από την γεωργία, έως τις μεταφορές και από την βιοιατρική έως το real estate, στον οποίο τεχνολογικές καινοτομίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, το ΙοΤ, η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, δε θα επηρεάσουν ραγδαία, σε βαθμό disruption, τα επόμενα χρόνια” σχολιάζει η Μυρτώ Παπαθάνου, Partner της Metavallon VC . “Μάλιστα ο εκθετικός τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται η τεχνολογία σε συνδυασμό με την συμπίεση του χρόνου και του κόστους που απαιτείται για την εφαρμογή της, κάνει την ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση τεχνολογικών λύσεων απόλυτα προσβάσιμη σε μικρές, νέες καινοτόμες επιχειρήσεις. Νέες και φιλόδοξες ομάδες, ακόμα και από μικρές χώρες σαν την Ελλάδα, μπορούν να μεγαλώσουν με εντυπωσιακούς ρυθμούς, αλλάζοντας τα δεδομένα και δημιουργώντας υπεραξία, αρκεί το προϊόν τους να έχει σαφή καινοτομία, να απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά και να λύνει ένα πραγματικό πρόβλημα. Παράλληλα, η ομάδα μας δραστηριοποιείται χρόνια στον χώρο της τεχνολογίας, άρα έχουμε όλοι μια πολύ καλή αντίληψη του τι σημαίνει να επενδύεις σε νεοφυείς τεχνολογικές εταιρείες και αντίστοιχα τι χρειάζονται σε επίπεδο υποστήριξης για να αναπτυχθούν. Δεν θα μπορούσαμε να επενδύουμε σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την τεχνολογία”, συνεχίζει.

Ποια είναι η Metavallon VC που επενδύει σε νέες start-up

Οι πρώτες επενδύσεις

Ο πρώτος κύκλος τεχνολογικών επενδύσεων προ σποράς το πρώτο εξάμηνο του 2018 ολοκληρώθηκε με επενδύσεις στις εταιρείες Speen (ανάπτυξη καινοτόμων μηχανισμών ηλεκτροκίνησης), Useberry (user-testing πλατφόρμα για mobile και web εφαρμογές), Racecheck (πλατφόρμα εύρεσης και αξιολόγησης παγκόσμιων διοργανώσεων αθλημάτων αντοχής) και Purposeful (έξυπνη υπολογιστική μεθοδολογία επανατοποθέτησης φαρμάκων με εξειδίκευση στις σπάνιες ασθένειες). Η Metavallon VC μόλις ανακοίνωσε την έναρξη του δεύτερου κύκλου Pre-Seed επενδύσεων έως €200Κ με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων στις 25 Νοεμβρίου 2018 εδώ (https://metavallonvc.typeform.com/to/MGUeqb).

“Σε Seed επίπεδο, οι αξιολογήσεις μας είναι συνεχείς και μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε τις πρώτες τρεις επενδύσεις μας σε αυτό τον χώρο. Όσο προχωράμε στην επενδυτική μας περίοδο και όσο υπάρχει μεγαλύτερη ενεργοποίηση σε επίπεδο επενδύσεων, προσδοκούμε να βλέπουμε ακόμα πιο ολοκληρωμένες εταιρείες σε τρία επίπεδα: 1) ομάδας, με μεγαλύτερη συμπληρωματικότητα και full-time αφοσίωση μεταξύ των ιδρυτών-μελών, 2) μετάφρασης της τεχνολογίας σε προϊόν και λύση, ειδικά στο Β2Β κομμάτι που δραστηριοποιούμαστε, και 3) προσήλωσης στην αγορά με έντονη δραστηριότητα”, ανέφερε η Αλεξάνδρα Χολή Partner της Metavallon VC.

Ποια είναι τα κριτήρια για να προχωρήσει επένδυση; “Βασική προϋπόθεση για την επιλογή των επιχειρηματικών σχημάτων προς επένδυση είτε αφορά Pre-Seed είτε Seed επενδύσεις, είναι να στοχεύουν στην διεθνή αγορά με επικέντρωση σε αναπτυσσόμενους τομείς και να περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστο μια σημαντική τεχνολογική καινοτομία που να έχει ήδη αναπτυχθεί και δοκιμαστεί σε επίπεδο τουλάχιστον πρωτοτύπου (Pre-Seed) ή πιλοτικών projects (Seed). Σημαντικό χαρακτηριστικό για τις εταιρείες που επιλέγουμε προς επένδυση είναι οι εκτελεστικές ικανότητες τους σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητά τους. Οι εταιρείες θέλουμε να αποτελούνται από μια ολοκληρωμένη ομάδα με συμπληρωματικές τεχνικές & εμπορικές δεξιότητες, οι οποίες να είναι αφοσιωμένες στο επιχειρηματικό τους εγχείρημα, καθώς συνάπτουμε μαζί τους μακροχρόνιες συνεργασίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουμε σε τεχνολογικές λύσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις (B2B) και ιδιαίτερα σε εφαρμογές νέων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων Big Data, Internet of Things, Τεχνητής Νοημοσύνης (Machine Learning & AI), AR & VR, και σε μια σειρά από τομείς όπως της Ενέργειας, Ναυτιλίας,Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, Μεταφορών και Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας”, απαντά ο Γιώργος Μούσμουλας, Partner της Metavallon VC.

Θετική η συγκυρία για τις start ups

Για τη Metavallon VC το ελληνικό οικοσύστημα των start-ups δεν έχει φτάσει ακόμη σε σημείο ωρίμανσης. “Τα τελευταία δέκα χρόνια δημιουργήθηκαν βάσεις και θεωρούμε ότι η παρούσα συγκυρία για τις ελληνικές start-ups είναι εξαιρετική: υπάρχει ένα ευρύ οικοσύστημα υποστήριξης, δυνατότητα χρηματοδότησης, καλά παραδείγματα εταιρειών που αναπτύσσονται γρήγορα σε διεθνές επίπεδο, όπως η Blueground και η Workable, επιχειρηματίες που εξελίσσονται, επιστήμονες με διάθεση να αξιοποιήσουν την τεχνολογία τους, στελέχη που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό ή επιστρέφουν στην Ελλάδα. Παράλληλα έχουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το υψηλό ταλέντο και την επιστημονική κατάρτιση, την ωριμότητα της αγοράς σε συγκεκριμένους τομείς, όπου η χώρα πρωτοπορεί όπως ο τουρισμός, το real estate, η ναυτιλία κ.α. και την ομοιότητα σε επίπεδο δομής της αγοράς με διάφορες ενδιαφέρουσες γεωγραφικές περιοχές. Είμαστε πολύ μακριά από το στάδιο ωρίμανσης. Αν όμως όλοι κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, με επίκεντρο τους πρωταγωνιστές, δηλαδή τις start-up εταιρείες, μπορούμε να διαμορφώσουμε στα επόμενα χρόνια μια πραγματικότητα στην οποία η χώρα μπορεί να προσδιοριστεί σαν start-up προορισμός τεχνολογικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας”, σχολιάζει η Μυρτώ Παπαθάνου.

Υπάρχει σήμερα επαρκής χρηματοδοτική στήριξη προς τις νέες επιχειρήσεις; “Θεωρούμε ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια προς επένδυση είναι επαρκή για να υποστηρίξουν εταιρείες σε αρχικό στάδιο και να δημιουργήσουν σημαντικές ευκαιρίες για νέους επαγγελματίες στο χώρο της τεχνολογίας. Παράλληλα, τα ελληνικά επενδυτικά σχήματα που έχουν διαμορφωθεί αποτελούνται από ικανά στελέχη, δικτυωμένα σε ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών με άμεση πρόσβαση στην εγχώρια και διεθνή αγορά και άρα με σημαντική προστιθέμενη αξία πέρα της χρηματοδότησης. Παράδειγμα τέτοιας δικτύωσης σε διεθνές επίπεδο αποτελεί το Draper Venture Network μέλος του οποίου είναι το Metavallon VC. Αυτό που θα πρέπει να επιταχυνθεί είναι το πέρασμα των νεοφυών εταιρειών από το στάδιο της τεχνολογικής και προϊοντικής ανάπτυξης, σε αυτό της εμπορικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης με τη δημιουργία των απαραίτητων δομών για να μετατραπούν από start-ups σε scale-ups και να προχωρήσουν σε επόμενους γύρους χρηματοδότησης, κυρίως από ξένους επενδυτές”, δηλώνει από την πλευρά του ο συνεργάτης της Metavallon VC Γιώργος Καραντώνης.

Για δεύτερη φορά μέσα στο 2018, οι ενδιαφερόμενες νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να υποβάλλουν την επιχειρηματική τους πρόταση. Στόχος της Metavallon VC είναι να συνεχίσει να επενδύει σε εταιρείες ή και ομάδες με εφαρμογές τεχνολογίας από την Ελλάδα και την Ευρώπη με έμφαση στο στοιχείο της καινοτομίας.

Δέχεται υποβολές προτάσεων για Seed επενδύσεις καθ’όλη την διάρκεια του έτους, ενώ για δεύτερη φορά το 2018 έχουν ξεκινήσει υποβολές από εταιρείες αρχικού σταδίου ανάπτυξης για Pre-Seed επένδυση με καταληκτική ημερομηνία την 25η Νοεμβρίου. Οι εταιρείες στις οποίες η Metavallon VC θα επενδύσει λαμβάνουν μεταξύ άλλων επένδυση με συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, διασύνδεση με το παγκόσμιο επενδυτικό δίκτυο Draper Venture Network και πρόσβαση σε κυρίαρχες διεθνείς εταιρείες, επενδυτές και στρατηγικούς πελάτες και συμμετοχή σε επόμενους γύρους χρηματοδότησης με επενδύσεις έως 2,5 εκατ. ευρώ.

Πηγή: www.capital.gr

Προηγούμενο Εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πιστοποίηση και εγγραφή των ενδιαφερομένων φυσικών προσώπων στο Μητρώο των Γεωργικών Συμβούλων που τηρείται από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας