Έντυπο με τίτλο “Το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας τα έτη 2015 – 2017”
Κυκλοφόρησε πρόσφατα το έντυπο που επιμελήθηκε η Υπηρεσία μας με τίτλο “Το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας τα έτη 2015 – 2017”. Όπως μαρτυρά και ο τίτλος, στην καλαίσθητη αυτή έκδοση αποτυπώνεται με συνοπτικά κείμενα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, η δραστηριότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων σε όλους τους τομείς που αφορούν στην προστασία, προβολή και ανάδειξη των μνημείων της Ηλείας την τελευταία τριετία.
Ο αναστηλωμένος βόρειος κίονας του αναθηματικού μνημείου του Πτολεμαίου Β’ στα δυτικά της Στοάς της Ηχούς στην Ιερή Άλτη της Ολυμπίας
Το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην Ηλεία, μία γεωγραφική ενότητα με πλήθος σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων – δύο εξ αυτών μάλιστα συγκαταλέγονται στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco (Ολυμπία, Ναός Επικουρίου Απόλλωνος) – και με έξι Μουσεία, είναι πολυσύνθετο και οι απαιτήσεις ιδιαίτερα αυξημένες.
Η τριετία 2015-2017 υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική και παραγωγική για την Εφ.Α. Ηλείας, καθώς για πρώτη φορά λειτούργησε ως φορέας προστασίας όλων διαχρονικά των αρχαιοτήτων μετά τη διοικητική μεταβολή στη σύνθεση και στις αρμοδιότητές των Εφορειών που επήλθε τον Οκτώβριο του 2014.
Ο κύκλος εργασιών σχεδόν διπλασιάστηκε, δεδομένου ότι στο αντικείμενο της πρώην Ζ΄ ΕΠΚΑ προστέθηκαν τα πολυάριθμα μνημεία της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής της Ηλείας. Επισημαίνεται ότι το έργο αυτό επετεύχθη χάρη στην άοκνη εργασία, πολλές φορές και πέραν του ωραρίου, του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων της Εφορείας.
Αεροφωτογραφία του αρχαίου θεάτρου της Πλατιάνας, (πιθανόν της πόλης Αίπυ ή Τυπανέαι των ιστορικών πηγών) στην κορυφή βραχώδους λόφου Ολυμπία: κιβωτιόσχημος τάφος βορείως του αναλημματικού τοίχου του Κρονίου Λόφου Εργασίες αντιστήριξης και σταθεροποίησης μέρους της νότιας κλιτύος του Κρονίου λόφου της Ολυμπίας.
Άποψη των εργασιών αντιστήριξης των πρανών στο Ιερό Δήμητρας Χαμύνης στην Ολυμπία Ολυμπία: το ιερό της Δήμητρας Χαμύνης μετά την ολοκλήρωση του έργου προστασίας και ανάδειξής του
Άποψη από βόρεια της ανασκαφής του αρχαίου Γυμνασίου της Ολυμπίας Έπειτα από την ολοκλήρωση το 2017 της ανασκαφής ήρθε στο φως τμήμα της ανατολικής στοάς του αρχαίου Γυμνασίου της Ολυμπίας μήκους 50 μ., βορείως του ήδη ανεσκαμμένου τμήματος της από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, καθώς και μεγάλο μέρος του κεντρικού αύλειου χώρου. Ανατολικά ο ναός της Παναγίας Δαφνιώτισσας απολήγει σε τρεις αψίδες, εκ των οποίων η κεντρική είναι πεντάπλευρη και οι πλάγιες τρίπλευρες
Ο Ναός του Επικουρίου Απόλλωνος Βασσών Φιγαλείας μετά την τοποθέτηση του αντισεισμικού ικριώματος Κτισμένη σε θέση προνομιακή, στην αριστερή όχθη του ηλειακού Πηνειού, η αρχαία Ήλις υπήρξε πρωτεύουσα του κράτους των Ηλείων και διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητος. Ανθρώπινη παρουσία υποδηλώνεται στους προϊστορικούς χρόνους (περ. 120000 π.Χ. και εξής) και σχετική ανάπτυξη παρατηρείται κατά την εποχή του Χαλκού (2800-1100 π.Χ.). Κατά παράδοση που διασώζει ο Παυσανίας, το 12ο αι. π.Χ. ο Αιτωλός Όξυλος γίνεται ιδρυτής, πρώτος βασιλέας-οικιστής της Ήλιδος, και καθιερώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Έργο σε σχέδια του καθ. Αναστ. Μπίρη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας αποτελεί έργο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ηλείας. Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας. Άποψη της έκθεσης Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου
Πολύτιμος αρωγός στάθηκαν οι Γενικές Διευθύνσεις του ΥΠ.ΠΟ.Α. με τις Διευθύνσεις τους, όπως και η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, ιδιαιτέρως δε η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου η οποία συνέδραμε την Εφορεία σε πολλές περιπτώσεις επί τεχνικών κυρίως ζητημάτων. Σε όλους τους ανωτέρω οφείλονται ευχαριστίες, συμπεριλαμβανομένων πολλών θεσμικών οργάνων και φορέων της Ηλείας, μη εξαιρουμένης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την υποστήριξη που παρείχαν στην Υπηρεσία.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν κατεβάσουν εδώ το έντυπο σε μορφή .pdf ή να επικοινωνήσουν με την Υπηρεσία ώστε, αναλόγως αποθεμάτων, να τους διατεθεί.
Επισκέπτες καθώς διασχίζουν το Άλσος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας
Ξεφυλλίστε εδώ το έντυπο
Πηγή: https://ilia-olympia.org