Επιχειρηματικός Οδηγός 2018 – Κροατία

Επιχειρηματικός Οδηγός 2018 – Κροατία

 

9_F553405300.jpg

 

Η έκδοση Επιχειρηματικού Οδηγού 2018 για την Κροατία, από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ) της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ζάγκρεμπ, αποσκοπεί στην πληρέστερη ενημέρωση του Έλληνα επιχειρηματία που επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στη χώρα αυτή. Προσφέρει μια πρώτη προσέγγιση της νομικής, οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας της Κροατίας απαραίτητης για την οποιαδήποτε λήψη εμπορικής ή επενδυτικής απόφασης.

Η Κροατία, είναι μια από τις δημοκρατίες της παλαιάς Γιουγκοσλαβίας, έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1991, μετά από μια σύγκρουση με τη Σερβία που τελείωσε με τις Συμφωνίες του Ντέιτον το 1995. Εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2009 και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιουλίου 2013, συμμετέχει δε, κατά 0,8% στον συνολικό πληθυσμό και κατά το 1,3 στην έκταση της Ένωσης ενώ η συμμετοχή του ΑΕΠ της χώρας, στο συνολικό ΑΕΠ της Ε.Ε. ανέρχεται σε 0,3%.

Η Κροατία έλαβε από το προ-ενταξιακό εργαλείο IAP, το ποσό του 1δις.ευρώ, ενώ επωφελείται για την περίοδο 2014-2020, μιας χρηματοδότησης ύψους περίπου 11δις Ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία ενώ μπορεί να επωφεληθεί και από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα όπως, InterregMed, Interreg ADRION, Life, Horizon2020 κλπ.

Μετά από 7 συνεχή χρόνια ύφεσης, η σταθεροποίηση της κροατικής οικονομίας ξεκίνησε το 2014 και συνεχίστηκε για Τρίτη συνεχή χρονιά με το ρυθμό ανάπτυξης το 2017 να ανέρχεται σε 2,8% του ΑΕΠ. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην απόδοση του τουριστικού τομέα, την άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης, την ανάπτυξη στις χώρες της ΕΕ και τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης. Παρόλα αυτά το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οικονομική μεγέθυνση αναμένεται το 2019 να αυξηθεί κατά 2,6% σε σχέση με το 2017.

Το 2017 οι εξαγωγές τις Κροατίας ανήλθαν σε 14 δις Ευρώ, οι εισαγωγές της σε 21,9 δις Ευρώ με το εμπορικό έλλειμμα να διαμορφώνεται σε 7,9 δις Ευρώ. Λόγω του πλεονασματικού ισοζυγίου υπηρεσιών το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε πλεόνασμα 3,9 δις ευρώ για το 2017. Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Κροατίας ανήλθε για το 2017 σε 130,7 εκ, Ευρώ με τις ελληνικές εξαγωγές να ανέρχονται σε 79,1 εκ. Ευρώ διαμορφώνοντας ένα εμπορικό πλεόνασμα για την Ελλάδα ύψους 17 εκ. Ευρώ.

Η κροατική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση σειράς δημοσίων επιχειρήσεων και άλλες μεταρρυθμίσεις που αφορούν το σύστημα υγείας, το συνταξιοδοτικό ενώ έχουν ανακοινωθεί επενδυτικά σχέδια στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και του περιβάλλοντος.

Ευελπιστούμε ότι η παρούσα έκδοση θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο προς την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα που ενδιαφέρεται για την αγορά της Κροατίας, ενώ το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Ζάγκρεμπ, είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για παροχή πληροφόρησης και υποστήριξης.

Χρήστος Φαρμάκης

Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄

Δείτε τον συνημμένο οδηγό

Πηγή: COMMERCIAL OFFICE ZAGREB

Προηγούμενο FOOD EXPO 2019 : Θα ξεπεράσουν τους 1.350 οι Έλληνες και ξένοι εκθέτες!
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας