diaNEOsis – Νέα έρευνα: Η Πολυνομία Και Η Κακονομία Στην Ελλάδα
Γιατί υπάρχουν τόσο πολλοί νόμοι στην Ελλάδα; Και γιατί είναι τόσο κακοφτιαγμένοι; Η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις προσπαθεί να χαρτογραφήσει τα προβλήματα της πολυνομίας και της κακονομίας στη χώρα μας και να προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή τους.
Πολυνομία είναι το φαινόμενο της υπερπληθώρας νομικών ρυθμίσεων σε μια χώρα.
Κακονομία είναι το φαινόμενο της κακής ποιότητας των νομικών ρυθμίσεων -αντικρουόμενοι ασαφείς ή κακογραμμένοι νόμοι, ενίοτε γεμάτοι με άσχετες ή αυθαίρετες ρυθμίσες.
Η Ελληνική Δημοκρατία πάσχει και από τα δύο.
Οι ερευνητές μελέτησαν τα τεύχη των ΦΕΚ που δημοσιεύτηκαν από το 2001 μέχρι το 2015 και ανέλυσαν τον αριθμό και το περιεχόμενο όλων των νομικών ρυθμίσεων που περιέχουν.
Η έρευνα της διαΝΕΟσις καταλήγει σε μια σειρά από 22 προτάσεις μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οι βραχυπρόθεσμες προτάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την αναμόρφωση της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, τη δημιουργία Κυβερνητικής και Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Καλής Νομοθέτησης, την αποσύνδεση του υπουργικού αξιώματος από το βουλευτικό αξίωμα, τη μείωση του αριθμού των υπουργείων, την τήρηση του χρονικού ελάχιστου για ηλεκτρονική διαβούλευση και την επεξεργασία νομοσχεδίων από το Σ.τ.Ε..
Οι μεσοπρόθεσμες προτάσεις περιλαμβάνουν την εφαρμογή της “γκιλοτίνας” για τη μείωση του ρυθμιστικού όγκου ακόμα και με κατάργηση περιττών νόμων, τη στοχευμένη κωδικοποίηση των νόμων, τη θέσπιση ανώτατων ορίων νομοθέτησης για τα υπουργεία και μηχανισμών για την αξιολόγηση νόμων.
διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.
Πηγή: www.dianeosis.org