Ξεκινούν τη Δευτέρα οι αιτήσεις για επιδότηση στεγαστικών δανείων
Τη Δευτέρα 3 Αυγούστου ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η οποία θα υποδεχθεί τις αιτήσεις «πράσινων» και «κόκκινων» δανειοληπτών που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού, για την επιδότηση των δόσεων των δανείων με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι «η σχετική διάταξη νομοθετείται αύριο (σ.σ.: σήμερα) και αφορά όλους τους πολίτες που επλήγησαν από την κρίση και έχουν δάνειο με υποθήκη πρώτη κατοικία, με επιδότηση έως 90% για το πρώτο τρίμηνο».
Όπως αναφέρουν από τη γραμματεία ιδιωτικού χρέους, έχει ήδη ξεκινήσει η μεταφόρτωση των δεδομένων των δανειοληπτών από τις τράπεζες, την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ στην πλατφόρμα.
Η τελευταία θα παραμείνει ανοικτή έως το τέλος Σεπτεμβρίου, και έως τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν επιλεγεί οι δανειολήπτες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης των μηνιαίων δόσεων δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία. Οι πρώτες πληρωμές αναμένεται να γίνουν στα τέλη Οκτωβρίου και θα εκτείνονται έως τον Ιούνιο του 2021.
Οι ενδιαφερόμενοι θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς του Τaxisnet και το σύστημα αυτόματα θα αντλεί όλα τα δεδομένα για το εισόδημα και την περιουσία τους ώστε να προκύπτει αν είναι δικαιούχοι ή μη. Αμέσως μετά, θα πραγματοποιηθεί διασταύρωση των στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο δανειολήπτης πληροί τα κριτήρια και μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα-γέφυρα.
Σύμφωνα με τη διάταξη:
• Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, με τους κωδικούς ταυτοποίησης Τaxisnet. Μέσω της ταυτοποίησης, ανακτώνται αυτόματα από τις βάσεις δεδομένων της φορολογικής διοίκησης τα ακόλουθα στοιχεία:
α) Στοιχεία του αιτούντος και ειδικότερα το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας, αν είναι επιτηδευματίας.
β) Στοιχεία του συζύγου και των εξαρτώμενων μελών του και ειδικότερα το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας, αν είναι επιτηδευματίες.
Ποιοι μπορούν να επιδοτηθούν:
1. Φυσικά πρόσωπα – εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθεροι επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους.
2. Φυσικά πρόσωπα με μείωση μηνιαίου μισθού, λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο μηνιαίο μισθό Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020, έναντι του μέσου μηνιαίου μισθού Απριλίου και Μαΐου 2020. Το ποσοστό μείωσης του μισθού κυμαίνεται στα ακόλουθα επίπεδα:
• Τουλάχιστον 10% για εισοδήματα έως 1.000 ευρώ.
• Τουλάχιστον 20% για εισοδήματα από 1.000 ευρώ έως και 2.000 ευρώ.
• Τουλάχιστον 30% για εισοδήματα άνω των 2.000 ευρώ.
3. Επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους, δηλαδή παρουσίασαν μείωση ΦΠΑ άνω του 20%, λαμβάνοντας υπόψη το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2019.
4. Δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.
5. Φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «Συν-Εργασία». Ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.
Κριτήρια
Το πρόγραμμα-γέφυρα έχει διάρκεια 9 μηνών και η επιδότηση θα κυμαίνεται από 300 έως 600 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το αν το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά, αν παρουσιάζει καθυστέρηση ή έχει καταγγελθεί. Κριτήρια αποτελούν η αξία της πρώτης κατοικίας, το ποσό του ανεξόφλητου δανείου, το οικογενειακό εισόδημα, το σύνολο καταθέσεων και επενδυτικών προϊόντων και η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας. Τα κριτήρια διαφέρουν ανάλογα με το αν το δάνειο είναι πράσινο, κόκκινο ή καταγγελμένο.
Πόσο ενισχύονται οι δανειολήπτες
Για τους συνεπείς δανειολήπτες η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινάει από 90% για το πρώτο τρίμηνο, μειώνεται στο 80% το δεύτερο και 70% το τρίτο τρίμηνο και το ανώτατο όριο της επιδότησης ανέρχεται σε 600 ευρώ.
Για τους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια η κρατική επιδότηση ξεκινάει από 80% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 70% για το δεύτερο και 60% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης φθάνει τα 500 ευρώ. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα πρέπει πρώτα ο δανειολήπτης να προχωρήσει σε ρύθμιση με την τράπεζα προκειμένου να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα.
Για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινάει από 60% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 50% για το δεύτερο και 30% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 300 ευρώ.
Πηγή: www.kathimerini.gr