H ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά στη διάθεση του κοινού μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης PLUGGY

H ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά στη διάθεση του κοινού μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης PLUGGY

 

 

kainotomontas_psifiaka117_pluggy_F910726124.jpg

Σπουδαία αξιοθέατα, διάσημα μνημεία, αλλά και μικρές άγνωστες τοπικές κουλτούρες και παραδόσεις ανά την Ευρώπη πρωταγωνιστούν σε ιστορίες που δημιουργούν οι ίδιοι οι χρήστες της πλατφόρμας, πολίτες και επαγγελματίες.

H πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης PLUGGY για την προώθηση και τη διασύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς όλης της Ευρώπης, που βρισκόταν σε πιλοτική λειτουργία για έναν χρόνο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά επισήμως στο κοινό τον Νοέμβριο. Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στους δυνητικούς χρήστες να εκμεταλλευτούν πλήρως τις υπηρεσίες επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης σε θέματα πολιτισμού και να γίνουν και ο ίδιοι πρεσβευτές της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους.

Η καινοτόμος πλατφόρμα PLUGGY δημιουργήθηκε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ, το Πολιτιστικό ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και τη start up εταιρεία Clio Muse, σε συνεργασία με 6 ακόμα ευρωπαϊκούς φορείς που εξειδικεύονται στον τομέα της ψηφιακής σύγκλισης πολιτισμού και τεχνολογίας.

Σπουδαία αξιοθέατα, διάσημα μνημεία, αλλά και μικρές άγνωστες τοπικές κουλτούρες και παραδόσεις ανά την Ευρώπη πρωταγωνιστούν σε ιστορίες που δημιουργούν οι ίδιοι οι χρήστες της πλατφόρμας, απλοί πολίτες, αλλά και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού.

Οι χρήστες της πλαφόρμας, αξιοποιώντας τα εργαλεία εξιστόρησης που την πλαισιώνουν, μπορούν με έναν τρόπο απλό, διαδραστικό και διασκεδαστικό να δημιουργήσουν πρωτότυπες ιστορίες πολιτιστικής κληρονομιάς και να μοιραστούν με τους υπόλοιπους χρήστες βιωματικές εμπειρίες και γνώση για τον τοπικό πολιτισμό. Με τον τρόπο αυτό μπορεί ο καθένας από απλός θεατής και παρατηρητής να γίνει δημιουργός πολιτισμικού περιεχομένου υψηλής αξίας και παράγοντας επιρροής στον χώρο του πολιτισμού.

Τα εργαλεία που μπορεί να αξιοποιήσει κάποιος για να δημιουργήσει τη δική του πρωτότυπη ιστορία πολιτιστικής κληρονομιάς είναι:

Η Πλατφόρμα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Platform), η βασική πύλη για την πρόσβαση στις ιστορίες και στις εμπειρίες του PLUGGY: https://www.pluggy.eu .

Το Συγγραφικό Εργαλείο (The Curatorial Tool), μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να δημιουργούν τις πολιτιστικές εμπειρίες και τις ιστορίες τους συνδυάζοντας υλικό δικό τους, άλλων χρηστών ή και με συγγραφικό υλικό από ήδη διαθέσιμες ψηφιακές συλλογές και βιβλιοθήκες.

Οι Έξυπνες Εφαρμογές (The Pluggable Apps) που αποτελούν καινοτόμα, συμπληρωματικά εργαλεία εξιστόρησης. Σε αυτές περιλαμβάνονται η εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας, που «ζωντανεύει» τις ιστορίες των χρηστών μέσω των κινητών τους με τη χρήση της κάμερας, η εφαρμογή εντοπισμού γεωγραφικής θέσης, μέσω της οποίας θα αναγνωρίζεται γεωγραφικά και θα χτίζεται η πληροφορία κάθε σημείου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, η εφαρμογή αφήγησης ιστοριών με ήχο 3D, όπου οι χρήστες θα μπορούν να ηχογραφούν τους ήχους που προσλαμβάνουν κατά τις επισκέψεις τους στους πολιτιστικούς χώρους και τέλος η εφαρμογή συνεργατικών παιχνιδιών, μέσω της οποίας οι χρήστες θα μπορούν να δημιουργούν εύκολα, γρήγορα και διασκεδαστικά τα δικά τους ψηφιακά παιχνίδια, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις προγραμματισμού.

H πρώτη επίσημη παρουσίαση της πλατφόρμας στο κοινό

Η πλατφόρμα και τα συμπληρωματικά της εργαλεία που βρισκόντουσαν σε πιλοτική λειτουργία εδώ και έναν χρόνο, παρουσιάστηκαν επισήμως στο ευρύ κοινό σε σχετική εκδήλωση, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019 και πλέον είναι ανοικτά διαθέσιμα προς χρήση για τους λάτρεις του πολιτισμού και τους επαγγελματίες του χώρου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Aντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Μοσχόβης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Ιωάννης Ρέντζος. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο κ. Γιάννης Βασιλείου, Διευθυντής του ΕΠΙΣΕΥ, καθώς και ο Δρ Γιάννης Καρασεϊτανίδης, Τεχνικός Διευθυντής της ερευνητικής ομάδας I-SENSE του ΕΠΙΣΕΥ, ενώ ο κ. Νίκος Φραγκάκης, Ερευνητής του ΕΠΙΣΕΥ και κεντρικός ερευνητής του έργου PLUGGY εισήγαγε τους συμμετέχοντες στις καινοτομίες και τις Τεχνολογίες του PLUGGY.

«Στόχος της πλατφόρμας είναι να ενώσει τους Ευρωπαίους Πολίτες κάτω από έναν κοινό σκοπό, την προαγωγή και τη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, που αποτελεί την ταυτότητα κάθε χώρας. Πιστεύουμε ότι αυτό το “πάντρεμα” παράδοσης και ψηφιακής τεχνολογίας μέσα από μηχανισμούς και διαδικασίες συμμετοχικής δημοκρατίας αποτελεί το κλειδί για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε λαού και στις επόμενες γενεές και το στοιχείο αυτό ήταν που μας ώθησε να εργαστούμε με επιτυχία πάνω στο συγκεκριμένο project», υπογράμμισε ο Δρ. Καρασεϊτανίδης.

«Θέλαμε να προσφέρουμε στους πολίτες της Ευρώπης ένα διαδραστικό και συνάμα διασκεδαστικό, σύγχρονο εργαλείο εξιστόρησης, που στόχο έχει να δώσει φωνή στους πολίτες και να τους κάνει πρεσβευτές της ίδιας τους της παράδοσης, της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους. Αναγνωρίζοντας την απήχηση που σήμερα γνωρίζουν τα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook ή το Instagram, σκεφτήκαμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία και την παράδοση των λαών ανά την Ευρώπη είναι να δημιουργήσουμε μία Πλατφόρμα Κοινωνικής Δικτύωσης, η οποία θα εμπλέκει ενεργά τους ίδιους τους πολίτες στη διαδικασία παραγωγής ποιοτικού πολιτιστικού περιεχομένου, λειτουργώντας ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ πολιτών διαφορετικών εθνικοτήτων και κουλτουρών. Η όλη διαδικασία μάλιστα αποκτά άλλη διάσταση με τις έξυπνες εφαρμογές, που πλαισιώνουν την πλατφόρμα και οι οποίες μετατρέπουν τις ιστορίες σε αληθινές βιωματικές εμπειρίες», τόνισε ο κ. Φραγκάκης.

Σημαντικό μέρος της εκδήλωσης αποτέλεσε και η Έκθεση, κατά την οποία οι ίδιοι οι δημιουργοί των εργαλείων του PLUGGY ξενάγησαν τους επισκέπτες στον κόσμο του PLUGGY, δίνοντάς τους την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την Πλατφόρμα, αλλά και τις 4 συνοδευτικές εφαρμογές (PLUGGY3D, PLUGGY Pins, PlugSonic Suite and Games Hunter) και να δημιουργήσουν σε πραγματικό χρόνο τις δικές τους, προσωποποιημένες ιστορίες αφήγησης με εικόνα, ήχο και βίντεο σε 3D ή όχι διαστάσεις! Είχαν μάλιστα τη δυνατότητα να περιηγηθούν και να γνωρίσουν τα τρία από τα εννέα Μουσεία του Δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) που συμμετείχαν στο έργο: το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας καθώς και το Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα.

Σημειώνεται ότι το PLUGGY αποτελεί έργο χρηματοδοτούμενο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» με συντονιστή το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ και συγκεκριμένα τον Δρ. Άγγελο Αμδίτη, διευθυντή Έρευνας στο ΕΠΙΣΕΥ και επικεφαλή της ερευνητικής ομάδας I-SENSE.

Πηγή: www.ekt.gr

Προηγούμενο «Κυκλική Οικονομία & Επιχειρηματική Καινοτομία στη Δυτική Ελλάδα» στο Πανεπιστήμιο Πατρών 11-12-2019 στην Πάτρα.
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας