«Κυκλική Οικονομία & Επιχειρηματική Καινοτομία στη Δυτική Ελλάδα» στο Πανεπιστήμιο Πατρών 11-12-2019 ΠΑΤΡΑ
Στην φωτο από αριστερά: Κωνσταντίνος Νικολούτσος, Μελιω Κατσιφάρα, Νίκος Κατσουγκράκης, Γεώργιος Αγγελόπουλος, Σταύρια Μαθιού, Ήρα Αντωνοπούλου, Λεωνίδας Θεοδωρακόπουλος.
Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή την Τετάρτη στο Πανεπιστήμιο Πατρών με τίτλο «Κυκλική Οικονομία & Επιχειρηματική Καινοτομία στη Δυτική Ελλάδα». Η εκδήλωση είχε την ηθική υποστήριξη (ethical support) του Πανεπιστημίου του Cambridge, InstituteforSustainabilityLeadership.
Στην Ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Πατρών, του ΣΕΒΠ&ΔΕ, των Επιμελητηρίων Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, της Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδας, καθώς και εκπρόσωποι Οργανισμών και Φορέων με αποδεδειγμένη δράση στην Κυκλική Οικονομία.
Στόχος της εκδήλωσης είναι η διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την ευρύτερη κοινωνία, η ενημέρωση πολιτών και επιχειρηματιών για τις νέες δυνατότητες επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Εκκινώντας την εκδήλωση ο Αναπληρωτής Πρυτάνεως Φοιτητικής Μέριμνας & Υποδομών, Ενέργειας & Αειφορίας καθ. Γεώργιος Ν. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη ευαισθησία του Πανεπιστημίου Πατρών στα θέματα Περιβάλλοντος, Αειφορίας και Κυκλικής οικονομίας, κατι που αποδεικνύεται και εκ του ότι είναι το μόνο που έχει δημιουργήσει θεσμική θέση Αναπληρωτή Πρυτάνεως Αειφορίας. Επιπλέον διαθέτει οργανωμένη δομή το «Αειφόρο, Πράσινο, Πανεπιστήμιο», υλοποιεί δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ανακύκλωσης και έχει δημιουργηθεί σε αυτό ερευνητική δομή ευρείας κλίμακας, το INVALOR, για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης, ο εκπρόσωπος των επιμελητηρίων Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανιας κ. Κωνσταντίνος Νικολούτσος και ο εκπροσώπος του ΣΕΒΠ&ΔΕ κ. Βασίλης Κυριακόπουλος. Οι ομιλίες ξεκίνησαν με την παρουσίαση του κ. Αλεξάνδρου Κατσιάμπουλα Διευθυντή Περιβάλλοντος του ΤΙΤΑΝΑ που αναφέρθηκε στην υιοθέτηση και εφαρμογή πρακτικών κυκλικής οικονομίας στη τσιμεντοβιομηχανία.
Στη συνέχεια ο κ. Λάμπρος Μπούκλης αναφέρθηκε στην κυκλική οικονομία και στο τρόπο εφαρμογής της μέσω διαδικασιών συστήματων ποιότητας στα Πανεπιστήμια. Ακολούθησαν, η παρουσίαση της κ. Μελιώς Κατσιφαρα που αφορούσε στις δράσεις του «Πρασίνου Πανεπιστημίου» και της Αγγελική Χριστογέρου για την ερευνητική υποδομή INVALOR που έχει ως αντικείμενο τη κυκλική οικονομία. Ο κύκλος των παρουσιάσεων ολοκληρώθηκε με τη παρουσίαση της πετυχημένης start-up εταιρίας CoffeCo από τον συνιδρυτή της κ. Μάριο Βλαχογιάννη. Η ημερίδα έκλεισε με την απονομή των βεβαιώσεων και αναμνηστικών στους περσινούς «Πράσινους» εθελοντές.