Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα για τον νέο νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στο Επιμελητήριο Ηλείας.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα για τον νέο νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στο Επιμελητήριο Ηλείας στον Πύργο

IMG_1197_F1269920259.JPG

Οι επιχειρήσεις της Ηλείας που είχαν δανειοδοτηθεί κάτω από ένα ειδικό καθεστώς, λαμβάνοντας πυρόπληκτα ή σεισμόπληκτα δάνεια, από ένα και μόνο πιστωτικό ίδρυμα σε ποσοστό πάνω από 85%, μπορούν χωρίς πρόβλημα, να μπουν στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού μετά τις τελευταίες βελτιωτικές νομοτεχνικές αλλαγές που κατατέθηκαν από τον Υπουργό Οικονομίας, αφού χθες ο νέος νόμος ψηφίστηκε στη Βουλή.

Έτσι θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Εξηγήσεις και οδηγίες για την ένταξη των επιχειρήσεων που έχουν οφειλές στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, έδωσε χθες ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης, στην ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργάνωσε στον Πύργο το Επιμελητήριο Ηλείας, με θέμα τον εξωδικαστικό Μηχανισμό και την ρύθμιση οφειλών των Επιχειρήσεων.

Ο κ. Κουρμούσης, ανέφερε ότι με τον νέο νόμο, για να διασωθούν οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις έρχεται να αναλάβει δράση ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων που επιδιώκει πλέον τον συντονισμό όλων των πιστωτών της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Η εφαρμογή του νόμου ξεκινά σε 3 μήνες ενώ δικαίωμα υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό έχει κάθε επιχείρηση που μέχρι τα τέλη του 2016 είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 20.000 ευρώ με καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών ή οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου 2016.

Ο κ. Κώστας Νικολούτσος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας καλωσόρισε τον Ειδικό Γραμματέα κ. Κουρμούση αλλά και όλους όσους συμμετείχαν σε ένα τόσο σημαντικό θέμα για την επιχειρηματικότητα στην Ηλεία επισημαίνοντας τις ιδιαιτερότητες των τοπικών επιχειρήσεων ενώ τόνισε ότι πρέπει να παραμείνουν όρθιες με νυχια και με δόντια, γιατί διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για την Ηλεία. Ωστόσο, τις θέσεις αυτές ανέπτυξε ο αντιπρόεδρος κ. Κώστας Λεβέντης.

Ο κ. Κουρμούσης απάντησε αν μπορεί να ενταχθεί επιχείρηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό όπου έχουμε έναν πιστωτή για πάνω από το 85% των οφειλών και η απάντηση είναι ότι μπορεί να μπει η επιχείρηση στο Νόμο.

Ακόμα, σχετικά με τις Ηλειακές επιχειρήσεις ρωτήθηκε για το τι γίνεται με τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου για τα πυρόπληκτα και σεισμόπληκτα που έχουν πάρει πολλές επιχειρήσεις της Ηλείας. Και αυτά πλέον μπαίνουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ακόμα και στην περίπτωση που οι εγγυήσεις αυτές έχουν καταπέσει.

Ο κ. Κουρμούσης ανέφερε «ότι ο νόμος προβλέπει ότι μια επιχείρηση πλέον μπορεί να ρυθμίζει όλα της τα χρέη όχι μόνο προς τις τράπεζες αλλά και προς το δημόσιο και προμηθευτές, κάνοντας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας μια αίτηση στην Ειδική Γραμματεία με τους κωδικούς του taxis, γίνεται έλεγχος ώστε να μην είναι κάποιος στρατηγικός κακοπληρωτής και εν συνεχεία η υπόθεση ανατίθεται σε έναν συντονιστή, έναν δικηγόρο πιστοποιημένο μεσολαβητή και καλεί στο τραπέζι όλες τις πλευρές για να δουν πως θα διαχειριστούν τα χρέη και πώς η εταιρία θα συνεχίσει. Μελετήσαμε όλες αυτές τις εσωτερικές διαδικασίες και των τραπεζών και του ΕΦΚΑ και μέσα στο Νόμο έχουμε γράψει ρητά ρήτρες που αίρουν από τη μια αυτά τα εμπόδια που υπήρχαν στις διαδικασίες και από την άλλη παρέχουν κίνητρα ώστε αυτές οι διαδικασίες να οδεύουν σε ένα τέλος και να συνεχίζεται η πορεία της εταιρίας. Δεν είναι προς όφελος κανενός να κλείσουν εταιρίες και για να το αποδείξουμε αυτό λέμε μέσα στο Νόμο ότι η επιχείρηση μπορεί να προσκομίσει – η μπορεί να το κάνουν οι πιστωτές- μια εκτίμηση της αξίας των ακινήτων της επιχείρησης από πιστοποιημένο εκτιμητή, τι αξίζει δηλαδή σήμερα η επιχείρηση. Ο τραπεζικός υπάλληλος θα μπορεί να δει την αξία ρευστοποίησης, να προτείνει κάποιες ρυθμίσεις που μπορεί να είναι κούρεμα του χρέους και το υπόλοιπο ποσό να αποπληρωθεί σε δόσεις. Ειδικά για το Δημόσιο για πρώτη φορά αναφέρεται ότι οι δόσεις μπορούν να φτάσουν τις 120, ενώ μας λέει ο Νόμος ότι μπορεί να κουρευτεί και το αρχικό κεφάλαιο του δανείου και η βασική οφειλή, αυτά είναι βασικά σημεία του Νόμου».

Επιπλέον ανέφερε ότι εφόσον το 60% των πιστωτών συμφωνήσει σε μια λύση, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως 6 μήνες, επι τόπου υπογράφουν και η διαδικασία τελειώνει και είναι δεσμευτική για όλους. Άρα η εταιρία την επόμενη μέρα ξέρει ακριβώς τι πληρώνει και σε ποιους, βγαίνει από το «κόκκινο» και μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Γ.Γ Νησιωτικής Πολιτικής κ. Διονύσης Καλαματιανός, στελέχη των τραπεζών, επιχειρηματίες της Ηλείας και μέλη του Επιμελητηρίου Ηλείας.

Προηγούμενο 1η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη δράση 4.2.1 «Μεταποίηση, εμπορία ή /και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων»
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας