Ο κανονισμός FSVP του U.S. FDA και γιατί αφορά τις Ελληνικές επιχειρήσεις
Στις 30 Μαΐου 2017 λήγει η προθεσμία για τις Αμερικανικές εταιρίες εισαγωγής τροφίμων και ποτών για να συμμορφωθούν με το U.S. FDA και το νέο κανονισμό FSVP – Foreign Supplier Verification Program.
Ο νέος κανονισμός FSVP κατατάσσεται κάτω από την ευρύτερη κατηγορία του Food Safety Modernization Act (FSMA). Συνεπώς, οι Εισαγωγής FSVP (FSVP Importers) υποχρεούνται να ακολουθήσουν συγκεκριμένες ενέργειες για να επιβεβαιώσουν την φερεγγυότητα και αξιοπιστία των τροφίμων/ποτών που εισάγουν. Απώτερος στόχος τους είναι η διασφάλιση της εισαγωγής προϊόντων, των οποίων η παραγωγική διαδικασία είναι σύμφωνη με τους Αμερικανικούς κανονισμούς διασφάλισης ποιότητας.
FSVP_FDA Αξιολόγηση και Έγκριση προμηθευτών
Ο κανονισμός FSVP του FDA απαιτεί οι – χαρακτηριζόμενοι – FSVP Εισαγωγής (Importers) να εισάγουν τα προϊόντα τους από εγκεκριμένους διεθνής προμηθευτές, παρόλο που τους επιτρέπεται – προσωρινά – να εισάγουν και από μη εγκεκριμένους προμηθευτές.
Για να εγκρίνει ένας Εισαγωγής FSVP τον προμηθευτή του, πρέπει να εξετάσει τη συμμόρφωσή του με τους κανονισμούς ασφάλειας παραγωγής τροφίμων που διέπουν το FDA. Ανάμεσα στα κριτήρια αξιολόγησης συμπεριλαμβάνονται το ενδεχόμενο ο προμηθευτής να έχει λάβει:
• προειδοποιητική επιστολή συμμόρφωσης από το FDA ή/και
• ειδοποίηση σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων κατά την εισαγωγή τους σε Αμερικανικό έδαφος (Import Alert) ή/και
• οποιαδήποτε άλλη ειδοποίηση σχετικά με τη συμμόρφωση της εταιρίας με τους κανονισμούς του FDA
FSVP και Εμπορικό Ρίσκο
Τα πιστοποιητικά FSVP πρέπει να εκδίδονται από «Εγκεκριμένους Συνεργάτες», οι οποίοι χαρακτηρίζονται από την εξειδικευμένη εκπαίδευση, την κατάρτιση ή την απαιτούμενη εμπειρία που θα πρέπει να έχουν για να εκτελέσουν τις δραστηριότητες που τους έχουν ανατεθεί και τη δυνατότητα κατανόησης των αρχείων που πρέπει να ελέγχονται κατά την υποβολή τους. Το πιστοποιητικό FSVP πρέπει να περιλαμβάνει την ανάλυση κινδύνου και τις κατάλληλες δραστηριότητες που θα πρέπει να ακολουθούνται για την διασφάλιση της αξιοπιστίας των προμηθευτών ή έστω την ελαχιστοποίηση του σχετικού κινδύνου. Για παράδειγμα, η διαδικασία ελέγχου της αξιοπιστίας ενός διεθνούς προμηθευτή περιλαμβάνει ελέγχους, αξιολόγηση πιστοποιητικών και σχετικών εγγραφών που συνδέονται με τη διαδικασία παραγωγής, δειγματοληψία και δοκιμές.
Βεβαίως, τι χαρακτηρίζεται ως “κατάλληλη” διαδικασία ελέγχου για έναν συγκεκριμένο προμηθευτή εξαρτάται από το είδος του τροφίμου που παράγει αλλά και το ιστορικό συμμόρφωσης του προμηθευτή με τους κανονισμούς του U.S. FDA.
Διορθωτικές ενέργειες
Σε περίπτωση που ένας Εισαγωγής FSVP αντιληφθεί τη μη συμμόρφωση κάποιου από τους διεθνώς εγκεκριμένους προμηθευτές του, ο Αμερικανός Εισαγωγέας πρέπει να διασφαλίσει ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα. Για παράδειγμα, κατάλληλο διορθωτικό μέτρο θεωρείται και η διαδικασία άρσης της προειδοποίησης εσφαλμένης εισαγωγής (Import Alert) που έχει εκδοθεί για τον διεθνή προμηθευτή κατά τη διαδικασία εκτελώνισης των προϊόντων του. Επιπλέον, οι εσφαλμένες ετικέτες αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες αιτίες προειδοποιητικών επιστολών και κρατήσεων κατά την εισαγωγή των προϊόντων σε Αμερικανικό έδαφος.
Find Our FDA Services here
Γιάννης Μωύσογλου
Υπεύθυνος Εξαγωγών “TradeUSA”, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
Πηγή: http://www.amcham.gr