Οικοδομή-Κατασκευή-Τέλος Δραστηριότητας

Οικοδομή-Κατασκευή-Τέλος Δραστηριότητας

Του Α’ Αντ/δρου του Επιμελητηρίου Ηλείας Νικόλαου Β. Παναγιωτακόπουλου

DSC_0031_F509569873.JPG

Τα νεώτερα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ για την οικοδομή σοκάρουν και τους πιο αισιόδοξους για ανάκαμψη του κλάδου. Μετά από έξι συνεχόμενα χρόνια πτωτικής πορείας δεν φαίνεται να έχει τέλος η άδικη και απαράδεκτη φοροεπιδρομή στην οικοδομή. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του βασικού δείκτη οικοδομικής δραστηριότητας που αφορά τον όγκο των νέων οικοδομών προκύπτει περαιτέρω μείωση κατά 39.8%.Στο σύνολο έκδοσης αδειών από το 2009 έως το 2016 από 60.776 άδειες έχουμε περιορισμό το πρώτο εξάμηνο σε 4.600 νέες άδειες δηλαδή πτώση 90%.Δεν πρόκειται να κουράσω αναφέροντας άλλα νούμερα και στατιστικά που αναφέρονται. ο απλός πολίτης μονός του μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα.

Η αδυναμία ή ανικανότητα και προχειρότητα με την οποία φορολογούνται τα ακίνητα δεν έχει προηγούμενο. Ξεχνούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν ότι η απόκτηση μιας κατοικίας είναι όνειρο ζωής για τον κάθε νέο Έλληνα έχει φορολογηθεί δύο και τρεις φορές στην πηγή.(έκδοση άδειας-συμβόλαιο-μετάβαση-υπολογισμός φόρου βάση αντικειμενικής άξιας – Δημοτικά τέλη – καταβολή Φ.Π.Α. κ.τ.λ.)

Τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ ή όπως διαφορετικά ονομάσουν τον φόρο αυτό για το 2017 θα είναι ίδια(2.650 δις ευρώ) και το μόνο που αλλάζει είναι πως θα μοιραστεί. Το σίγουρο είναι ότι από τον ερχόμενο Φεβρουάριο του 2017 τα αγροτεμάχια θα αποτελέσουν μετά το νέο υπολογισμό για την ακίνητη περιουσία τον στόχο για την επιβολή ανάλογου φόρου σύμφωνα με την αντικειμενική κ’ όχι εμπορική τους αξία. Δεν υπάρχει περίπτωση να εισπραχτούν αυτά τα χρήματα για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχουν επειδή έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

Στην κατασκευή τώρα των Δημοσίων & Δημοτικών έργων στον νομό Ηλείας π.χ.-εκτός των πτυχιούχων-εργοληπτών Δημοσίων έργων λειτουργούσαν έως και το 2012 διακόσιες περίπου (200) μικρές εργοληπτικές επιχειρήσεις γραμμένες στα Νομαρχιακά Μητρώα, καθώς και εργολάβοι κατασκευής τεχνικών έργων.

Σήμερα το 2016 δεν υφίστανται ουσιαστικά οι 150 τουλάχιστον από τις μικρές αυτές κατασκευαστικές επιχειρήσεις. Οι Δήμοι δεν χρηματοδοτούνται πλέον επαρκώς (περιορισμός ΚΑΠ – περικοπή ΣΑΤΑ – αυξημένες ανελαστικές υποχρεώσεις – μειωμένη είσπραξη Δημοτικών τελών έως και 50%) επομένως παντελής έλλειψη πόρων για εκτέλεση μικρών και απαραιτήτων έργων.

Οικοδομές η αντιπαροχές δεν υπάρχουν κλίμα αβεβαιότητας και δισταγμού επικρατεί μεταβαλλόμενοι φορολογικοί συντελεστές κάθε χρόνο απομακρύνουν όλο και περισσότερο την επενδυτική επιλογή τη οικοδομής. Τα παραπάνω αναφερόμενα είναι οι μεγάλες αλήθειες που στέρησαν την εργασία – απασχόληση από τις επιχειρήσεις αυτές. Δυστυχώς δεν υπάρχουν δημοπρατήσεις και δεν αναμένεται τίποτε αισιόδοξο για αναστροφή ή βελτίωση αυτής της πραγματικότητας.

Οι μικροί αυτοί επαγγελματίες απασχολούσαν κατ΄ εκτίμηση από 1-10 εργαζόμενους η κάθε μια, διατηρούσαν μηχανικό εξοπλισμό αυτοκίνητων – μηχανημάτων πλήρωναν τέλη κυκλοφορίας – ασφάλειες – τέλη χρήσεως ασφαλιστικές εισφορές και πλήθος άλλων δαπανών , που αυτονόητα προκύπτουν και πάνω απ΄όλα φόρους εισοδήματος διότι είναι προϋπόθεση λειτουργίας η έκδοση φορολογικής ενημερότητας. Εδώ πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα ότι δεν υπάρχει φοροδιαφυγή ούτε ενός λεπτού διότι η δαπάνη τιμολογείται υποχρεωτικά προκαταβάλλεται ο φόρος και οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Η απαράδεκτη δαπάνη 24% ΦΠΑ υφίσταται , άλλες δαπάνες λειτουργίας (καύσιμα – ενοίκια – υλικά ενσωμάτωσης στο έργο) υποχρεωτικά καταβάλλονται γενικώς κινείται η αγορά.

Άλλα επαγγέλματα υπέστησαν μείωση τζίρου κατά 50% μέσο όρο εδώ όμως η μείωση είναι 100% άρα διακοπή. Επομένως πανελλαδικά έχει αφανιστεί η δραστηριότητα αυτή και δεν συγκινεί κανέναν με ποιο τρόπο μπορεί να αναστραφεί η πραγματικότητα αυτή.

Ίσως η διαπίστωση ότι η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην ιδιοκατοίκηση – αυτοαπασχόληση και η σχέση αυτή πρέπει με κάθε τρόπο να ανατραπεί και τέλος να εξαφανιστεί είναι γεγονός. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Το Επιμελητήριο Ηλείας και κατ΄ επέκταση η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων η ΕΣΣΕ η ΓΕΣΕΒΕ όλοι ανεξάρτητα οι φορείς τονίζουν την ανάγκη να λάβουν άμεσα μέτρα. Υπάρχουν προτάσεις για διέξοδο από την κατάσταση αυτή περιέργως όμως δεν εισακούονται. Το 2016 οι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν 2,518 δις ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2015 , δημιουργώντας ένα εφιαλτικό κλίμα.

Είναι αδύνατον όπως εξελίσσονται τα πραγματικά γεγονότα να υπάρξουν αισιόδοξες προβλέψεις όσο οι αρμόδιοι λειτουργούν με την ιδία συνταγή.

Πηγή: Α’ Αντ/δρου του Επιμελητηρίου Ηλείας Νικόλαου Β. Παναγιωτακόπουλου

Προηγούμενο Κώστας Νικολούτσος: «Μπορούμε αρκεί να ενωθούμε»
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας