Στη 17η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ελληνική αγορά ψηφιακών δεδομένων
Μικρή είναι η αγορά ψηφιακών δεδομένων της Ελλάδας. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IDC για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (datalandscape.eu), η αγορά ψηφιακών δεδομένων στη χώρα μας πέρυσι ανήλθε σε 464 εκατ. ευρώ και ήταν 17η σε μέγεθος μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. Η ελληνική αγορά σημείωσε πέρυσι κάμψη 2,1% σε σχέση με το 2014, αλλά μέχρι το 2020 αναμένεται να ανέλθει σε 602 εκατ. ευρώ (βασικό σενάριο).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ιδιαίτερα δυναμική την αγορά ψηφιακών δεδομένων καθώς αναπτύσσεται διαρκώς. Ειδικά η νέα γενιά προϊόντων πληροφορικής με τα φορητά αξεσουάρ (wearables) αλλά και το Internet των πραγμάτων (Internet of Things) δημιουργούν μια ιδιαίτερα δυναμική βιομηχανία. Η IDC εκτίμησε την αγορά αυτή σε 54,5 δισ. ευρώ για το 2015 στην Ε.Ε. και σημειώνει ότι μέχρι το 2020, μπορεί να ανέλθει σε 84 δισ. ευρώ. Ως αγορά ψηφιακών δεδομένων η εταιρεία ορίζει την αγορά που προκαλείται από τη συλλογή, δημιουργία, αποθήκευση, διάθεση και εκμετάλλευση των ψηφιακών δεδομένων. Στη δημιουργία της αγοράς ψηφιακών δεδομένων συγκαταλέγεται η συλλογή/δημιουργία των δεδομένων (π.χ. μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος), το λογισμικό που αξιοποιείται για την επεξεργασία τους (business analytics), το απαραίτητο υλικό (data storage) και οι σχετικές παρεχόμενες υπηρεσίες.
H ελληνική αγορά ψηφιακών δεδομένων θεωρείται σχετικά μικρή και αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω. Το 2015 αντιστοιχούσε στο 0,9% της αγοράς στην Ε.Ε. των «28» και είναι περίπου αντίστοιχη εκείνης της Τσεχίας (511 εκατ. ευρώ) και της Ρουμανίας (505 εκατ. ευρώ). Επίσης αντιστοιχεί στο 50% του μεγέθους της πορτογαλικής αγοράς ψηφιακών δεδομένων (851 εκατ. ευρώ) και της ιρλανδικής (872 εκατ. ευρώ). Η μεγαλύτερη αγορά ψηφιακών δεδομένων είναι η γερμανική, η αξία της οποίας το 2015, σύμφωνα με την IDC, ανέρχεται σε 11,88 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 21,8% του συνόλου της αγοράς στην Ε.Ε.
H ελληνική αγορά ψηφιακών δεδομένων αναμένεται να αναπτυχθεί στο μέλλον, αλλά με μικρότερη ένταση απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ε.Ε. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης μέχρι το 2020 αναμένεται να ανέλθει σε 5,3% στη χώρα μας έναντι 9,0% στην Ε.Ε. Ετσι το αποτύπωμα της ελληνικής αγοράς στην ευρωπαϊκή θα συρρικνωθεί, αφού ως ποσοστό του συνόλου στην Ε.Ε. θα υποχωρήσει στο 0,7% έως το 2020 (βασικό σενάριο), από 0,9% που είναι σήμερα. Στις πιο δυναμικές αγορές συγκαταλέγονται οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, οι οποίες θα παρουσιάσουν διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης. Μεταξύ αυτών η Σλοβενία (μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης 14,4%), η Κροατία (13,6%), η Βουλγαρία (12,2%) κ.ά. Τον πιο υψηλό ρυθμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια θα πετύχει η Σουηδία, 15,7%. Σύμφωνα με την IDC, υπάρχουν περίπου 5.350 ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα των ψηφιακών δεδομένων και αντιστοιχούν στο 13,8% του συνόλου των εταιρειών της χώρας με δραστηριότητες στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ). Ακόμη, σύμφωνα με την IDC, στην Ελλάδα υπάρχουν 64 χιλ. εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο τομέα, ή το 3,1% του συνολικά απασχολούμενου προσωπικού. Επίσης υπάρχουν περίπου 10.700 χρήστες δεδομένων (data users).
Πηγή: www.kathimerini.gr