Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες μίσθωσης έχουν… εξαφανίσει τα ενοικιαστήρια
Είδος… υπό εξαφάνιση τείνουν να αποτελέσουν τα ενοικιαστήρια, ιδίως στις δημοφιλείς τουριστικά περιοχές, με ολοένα και περισσότερους ιδιοκτήτες να ανακαλύπτουν τις πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, με κυρίαρχη την Airbnb που ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 2009.
Η αύξηση του τουρισμού, που έχει ενισχύσει τη ζήτηση για φθηνά, αλλά ποιοτικά, καταλύματα, έχει βγάλει από το αδιέξοδο πολλούς ιδιοκτήτες απρόσοδων ακινήτων. Όπως και όσους προτιμούν να εξασφαλίσουν πολλαπλάσια, συγκριτικά με τις συμβατικές μισθώσεις έσοδα, εκμεταλλευόμενοι, μέσω Airbnb, τις ιδιοκτησίες τους.
Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες μίσθωσης έχουν… εξαφανίσει τα ενοικιαστήρια
Σε αδιέξοδο όμως, βρίσκονται ολοένα και περισσότεροι ενοικιαστές. Και αυτό επειδή, παρά την κατάρρευση της κτηματαγοράς, τα ενοικιαστήρια, κατά βάση στις δημοφιλείς τουριστικά περιοχές, έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ τα ζητούμενα μισθώματα έχουν αυξηθεί.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Inside Airbnb, συνολικά στην Αθήνα υπάρχουν περισσότερα από 5.100 ακίνητα που διατίθενται προς ενοικίαση μέσω της πλατφόρμας, με την μεγάλη προσφορά να καταγράφεται στο αθηναϊκό κέντρο. Έτσι, στους Αμπελόκηπους διατίθενται, μέσω Airbnb 270 ιδιοκτησίες, αριθμός που εκτοξεύεται στις 681 στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας και στην Πλάκα.
Επίσης, τα Χανιά αποτελούν χαρακτηριστική περίπτωση πόλης όπου το γρήγορο κέρδος του Airbnb έχει σχεδόν εξαφανίσει τα “παραδοσιακά”, μακροπρόθεσμης ισχύος, ενοικιαστήρια.
Καυτή αγορά
“Η εκμετάλλευση κατοικιών μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών αποτελεί “καυτή” αγορά, έχοντας αλλάξει το χάρτη των μισθώσεων. Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στο Κουκάκι, στη συνοικία Μακρυγιάννη και σε πολλές περιοχές του αθηναϊκού κέντρου όπου τους μόνιμους κάτοικους – ιδιοκτήτες έχουν αντικαταστήσει οι περιστασιακοί μισθωτές” αναφέρει στο Capital.gr ο Κοσμάς Θεοδωρίδης, επικεφαλής του Μεσιτικού Οργανισμού Ακίνητα Πόλις και Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας.
Ωστόσο, οι πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης δεν έχουν προκαλέσει μόνο αύξηση των μισθωμάτων, οδηγώντας, ενίοτε, ακόμη και σε έξωση των υφιστάμενων ενοικιαστών. Αλλά έχουν δημιουργήσει και μία καινούργια αγορά. Αυτήν της απόκτησης ακινήτων με στόχο την εκμετάλλευσή τους μέσω Airbnb.
Όσοι, δηλαδή, διαθέτουν ρευστότητα αγοράζουν σε ανερχόμενες τουριστικά περιοχές, φθηνά, ακίνητα, τα οποία στη συνέχεια είτε μισθώνουν είτε πωλούν.
“Στο Κουκάκι πωλήθηκαν πρόσφατα προς 100.000 δύο διαμερίσματα. Ο ιδιοκτήτης τους αφότου προχώρησε στην ανακαίνισή τους, τα πώλησε σε Κινέζους, που ήθελαν να αποκτήσουν άδεια διαμονής, προς 250.000 ευρώ. Στην ίδια περιοχή το 2013 πουλήθηκε διαμέρισμα 50 τ.μ. προς 22.000 ευρώ. Σήμερα, μία τετραετία μετά, το γειτονικό σε αυτό διαμέρισμα πωλείται προς 60.000 ευρώ” εξηγεί ο κ. Θεοδωρίδης.
Η φορολογία
Παράγοντες της αγοράς περιγράφουν ως “φούσκα” τις μισθώσεις μέσω Airbnb. Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από το εάν τα κεφάλαια από το εξωτερικό, που τοποθετούνται στην ελληνική αγορά ακινήτων, θα συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ ενισχύθηκαν 61,7% το πρώτο τρίμηνο του 2017 (από 45,3% και 36,1%, το 2016 και το 2015, αντίστοιχα).
Μέλει, ακόμη, να φανεί εάν υπάρξουν επιπτώσεις στις μισθώσεις μέσω Airbnb, από την εφαρμογή του νέου πλαισίου, που υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει στην επιβολή φορολογίας από 15% έως και 45% στα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις. Το νέο αυτό φορολογικό πλαίσιο προβλεπόταν να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, αλλά ακόμη παραμένει στον “αέρα”.
Πηγή: www.capital.gr