Οδηγός Συνεργατικών Σχηματισμών για μικρές επιχειρήσεις από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Οδηγός Συνεργατικών Σχηματισμών για μικρές επιχειρήσεις από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
32430c47bdff8d0fa01028dff96f080d_XL_F5849.jpg

Η Μονάδα Καινοτομίας και Συνεργατικών Σχηματισμών, δομή του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, εξέδωσε πρόσφατα Οδηγό Συνεργατικών Σχηματισμών για μικρές επιχειρήσεις.

 Ο σκοπός του Οδηγού Συνεργατικών Σχηματισμών για μικρές επιχειρήσεις είναι η ενημέρωση των μικρών επιχειρηματιών σχετικά με τα οφέλη που προκύπτουν από τη συμμετοχή τους σε συνεργατικούς σχηματισμούς. Οι ενημερωμένοι επιχειρηματίες σχετικά με τις συνθήκες, τους τύπους και τις μεθόδους ανάπτυξης συνεργατικών σχηματισμών αποτελούν κρίσιμη παράμετρο για τη δημιουργία θετικού κλίματος όσον αφορά την ανάπτυξη των επιχειρηματικών συνεργειών στην Ελλάδα.

Ο Οδηγός διαρθρώνεται σε έξι θεματικές ενότητες:

Η πρώτη ενότητα παρουσιάζει τη σκοπιμότητα του Οδηγού σε σχέση με την αναγκαιότητα των μικρών ελληνικών επιχειρήσεων να υλοποιήσουν πολιτικές διαφοροποίησης αντιδρώντας στις ανταγωνιστικές πιέσεις από τη διεθνοποίηση των αγορών. Η ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργειών αποτελεί την κύρια διέξοδο από την απομόνωση των μικρών ελληνικών επιχειρήσεων σε ένα διεθνοποιημένο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η δεύτερη ενότητα παρουσιάζει τη διαφοροποίηση της συνεργασίας από τη συνέργεια μεταξύ των επιχειρήσεων. Επίσης παρουσιάζει τη δομή και τα χαρακτηριστικά ενός συνεργατικού σχηματισμού. Με βάση τα χαρακτηριστικά αυτά, παρουσιάζει μια τυπολογία από τρεις διαφορετικές κατηγορίες συνεργατικών σχηματισμών, οι οποίοι προσεγγίζουν το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η τρίτη ενότητα αναλύει τα χαρακτηριστικά των οριζόντιων δικτυώσεων μέσα από τη συνεργατική δραστηριότητα πολλών μικρών επιχειρήσεων προκειμένου να επιτευχθεί μια κρίσιμη μάζα αποτελεσμάτων και οικονομίες κλίμακας.

Η τέταρτη ενότητα παρουσιάζει τους συνεργατικούς σχηματισμούς αλυσίδων υπεραξίας, στους οποίους οι μικρές επιχειρήσεις αναπτύσσουν συνέργειες μεταξύ τους, ή/και με μεγάλες επιχειρήσεις, προκειμένου η καθεμιά να προσφέρει μια συγκεκριμένη υπεραξία στον σχεδιασμό, την παραγωγή και την εμπορευματοποίηση των κοινών μεταξύ τους προϊόντων.

Η πέμπτη ενότητα παρουσιάζει τους συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας, στους οποίους η κοινωνία, τα ερευνητικά ιδρύματα, οι επιχειρήσεις, οι δημόσιοι φορείς και οι οργανισμοί χρηματοδότησης αναπτύσσουν συνέργειες για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων/υπηρεσιών.

Η έκτη ενότητα παρουσιάζει τη διαδικασία ανάπτυξης ενός συνεργατικού σχηματισμού, τα βήματα ωρίμασής του, καθώς και τον ρόλο του φορέα διαχείρισης στην επίτευξη των στόχων του. Επιπλέον, παρουσιάζει τον ρόλο των πολιτικών ανάπτυξης των αναδυόμενων συνεργατικών σχηματισμών με επίκεντρο την εξειδικευμένη γνώση, η οποία συγκεντρώνεται σε επιστη- μονικά και τεχνολογικά πάρκα.

Μπορείτε να κατεβάσετε τον Οδηγό πατώντας εδώ .

Ο Οδηγός εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 4 «Εφαρμογή δράσεων υποστήρι ξης των μικρών επιχειρήσεων σε θέματα καινοτομίας και μορφών συνεργασίας», της Πράξης «Δράσεις για την ενίσχυση του ρόλου της καινοτομίας και των μορφών συνεργασίας στις μι- κρές επιχειρήσεις του ΕΠ "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013"».

 

Σχετικά Αρχεία:

Προηγούμενο Έναρξη κατάρτισης μητρώου πιστοποιημένων επιθεωρητών
28ης Οκτωβρίου & Πλ. Ηρώων,
Τ.Κ. 27100 ΠΥΡΓΟΣ

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή:
8:00 πμ – 15:00 μμ

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα νέα μας