Μετεξεταστέα η Ελλάδα στους 9 δείκτες του ΟΟΣΑ για την απασχόληση
Το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ελλάδα, στο 48% τον Φεβρουάριο του 2017, είναι τετραπλάσιο σε σύγκριση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (12,1%).
Από τις χειρότερες βαθμολογίες μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης –σίγουρα κάτω από τον μέσο όρο και σε πολλές περιπτώσεις ουραγός– λαμβάνει η χώρα μας σε όλους τους επιμέρους δείκτες απασχόλησης, για το 2017, παρά τις θετικές προβλέψεις για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού απασχόλησης τα επόμενα δύο χρόνια.
Μάλιστα, αν και προβλέπεται ότι γενικά στις χώρες του ΟΟΣΑ η αγορά εργασίας θα συνεχίσει να βελτιώνεται, με το ποσοστό απασχόλησης να επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα, εντός του 2019, για την Ελλάδα οι προοπτικές δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού. Παρ’ ότι προβλέπεται αύξηση του ποσοστού απασχόλησης στις ηλικίες 15 – 74 ετών, κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες τη διετία 2017 – 2018, στο τέλος του 2018 θα είναι πέντε ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από ό,τι ήταν πριν από την κρίση. Αναλυτικά, το ποσοστό απασχόλησης στη χώρα μας, που αυξάνεται σταδιακά από τα τέλη του 2013, εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 48% το τελευταίο τρίμηνο του 2018 από 46% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει άλλωστε η έκθεση του ΟΟΣΑ, η ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς εργασίας θα είναι μία αργή διαδικασία, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας προωθώντας μεγαλύτερη ευελιξία. Παραδέχεται, βέβαια, ότι έπειτα από μία παρατεταμένη και βαθιά ύφεση, η ελληνική οικονομία άρχισε να αναπτύσσεται ξανά στα τέλη του 2016 και αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται την επόμενη διετία.
Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, 23,2% με στοιχεία Φεβρουαρίου 2017, είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών- μελών του Οργανισμού. Και όπως επισημαίνεται, παρά τη συγκρατημένη μείωσή του από τα τέλη του 2013, παραμένει πολύ υψηλό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ελλάδα, στο 48% τον Φεβρουάριο του 2017 είναι τετραπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (12,1%). Υπερδιπλάσιο του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ, στο 73% έναντι 32%, είναι και το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων, με τον Οργανισμό να χαρακτηρίζει «δύσκολη πρόκληση» την επάνοδο αυτής της κατηγορίας ανέργων στην εργασία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και στους 9 ποιοτικούς, επιμέρους δείκτες που χρησιμοποιούνται πρώτη φορά από τον Οργανισμό, αποδεικνύοντας το βαρύ κοινωνικό κόστος της οικονομικής κρίσης. Για παράδειγμα, η χώρα μας συγκαταλέγεται στις 3 τελευταίες χώρες στους ποσοτικούς δείκτες της ανεργίας, της απασχόλησης και της πλήρους εργασίας. Βρίσκεται στην πρώτη θέση αναφορικά με την ανασφάλεια στην αγορά εργασίας και στη δεύτερη ως προς το εργασιακό άγχος. Τέλος, πολύ «φτωχό» είναι το σκορ της χώρας μας ως προς επιμέρους στοιχεία για την κοινωνική συνοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα μετά την Ισπανία είναι η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό εργαζομένων που ζουν με πολύ χαμηλό εισόδημα.
Πηγή: www.kathimerini.gr