Κ. Λεβέντης: «Με δυναμική διεκδίκηση ενώνοντας δυνάμεις μπορούμε να πετύχουμε πολλά»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΝΗ
Το όραμα του προέδρου του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστα Λεβέντη, ο ρόλος και οι στόχοι του για μια βιώσιμη επιχειρηματική ανάπτυξη του νομού
Στα πλαίσια του κύκλου των συνεντεύξεων που έχουν ήδη παραχωρήσει στην εφημερίδα μας οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του νομού και ο Δήμαρχος Πύργου, σήμερα παρουσιάζουμε το νέο πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστα Λεβέντη, σε μια συζήτηση αρκετά ενδιαφέρουσα για τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και όλους τους πολίτες του νομού μας.
Λαμβάνοντας υπόψιν την ρεαλιστική ανάγκη εξεύρεσης λύσεων σε πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η πρωτογενής παραγωγή και οι παρεχόμενες υπηρεσίες στην πολύπαθη περιοχή μας, αλλά και τις νομοθετικά αναβαθμισμένες πλέον παρεμβάσεις του Θεσμού των Επιμελητηρίων στα όρια της αρμοδιότητάς τους, θέσαμε ερωτήματα για τα οποία οι απαντήσεις απαιτούν τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων.
Επιτάχυνση ολοκλήρωσης οδικού άξονα, άνοιγμα της συζήτησης για το εντελώς παρατημένο σιδηροδρομικό δίκτυο. Λιμένες Κατάκολου και Κυλλήνης, Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Επιχειρηματικό Πάρκο, Συνεδριακός Τουρισμός, ανάδειξη Πολιτιστικής κληρονομιάς και πολλά άλλα που θα μπορούσε να υποστηρίξει ο φυσικός πλούτος και το ανθρώπινο δυναμικό του τόπου, κάτω από μια οργανωμένη, συνεκτική διοίκηση με στόχο τη βιώσιμη και συμβατή με το περιβάλλον επιχειρηματική ανάπτυξη.
Σε όλα τούτα, ο Κώστα Λεβέντης απάντησε για το τι έχει γίνει έως τώρα και τοποθετήθηκε για το σχεδιασμό των μελλοντικών δράσεων του Επιμελητηρίου.
Κ. πρόεδρε, από τις πρώτες δηλώσεις σας, ως υποψήφιος και, στη συνέχεια, ως εκλεγμένος πλέον πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, καθορίσατε το όραμά σας με βασικό στόχο να βγει η Ηλεία από την απομόνωση, αναδεικνύοντας κυρίως τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της. Από τα πρώτα σας βήματα στην ηγεσία της τοπικής επιχειρηματικότητας, ποια είναι τα μηνύματα (συμμετοχής) που έχετε λάβει από τον επιχειρηματικό κόσμο, την τοπική αυτοδιοίκηση και την κεντρική διοίκηση για την υλοποίηση του οράματός σας;
Η Ηλεία έχει μοναδικά πλεονεκτήματα, που μέχρι τώρα δεν έχουν αξιοποιηθεί εξαιτίας συγκεκριμένων προβλημάτων και ελλείψεων. Στο Επιμελητήριο Ηλείας πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα να διεκδικήσουμε λύσεις και να κάνουμε μια νέα αρχή.
Σήμερα, οι συνθήκες ευνοούν αυτή την προσπάθεια: γιατί προχωρούν κρίσιμα έργα που βελτιώνουν την προσβασιμότητα της Ηλείας, όπως ο οδικός άξονας Πάτρας – Πύργου, γιατί μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικούς ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Έχουμε, λοιπόν, τη δυνατότητα να στηρίξουμε νέες δραστηριότητες και επενδύσεις στην αγροδιατροφή, στη μεταποίηση των τοπικών προϊόντων, αλλά και στον τουρισμό και στις υπηρεσίες με την ανάπτυξη ποιοτικών εναλλακτικών μορφών.
Για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο, πρέπει να τον πιστέψουμε και να τον στηρίξουμε όλοι μαζί, ενώνοντας δυνάμεις. Για να κάνουμε τη φωνή μας πιο ισχυρή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, για να αξιοποιήσουμε καλύτερα τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.
Από τις μέχρι τώρα επαφές μας, έχουμε δει ότι υπάρχει από όλες τις πλευρές θετική ανταπόκριση και διάθεση για κοινές δράσεις. Είναι ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας για να προχωρήσουμε, με συναίνεση, με διάλογο, αλλά και με δυναμική διεκδίκηση για όσα πρέπει να γίνουν.
Με δεδομένη την ευρεία χρήση του όρου Ανάπτυξη, πως θα προσδιορίζατε τις ομολογουμένως αναγκαίες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη του νομού – και σε ποιους τομείς πρωτογενούς παραγωγής και υπηρεσιών – έτσι ώστε να είναι μια ανάπτυξη βιώσιμη και συνεκτική με τον φυσικό πλούτο και την πολιτιστική κληρονομιά;
Ως Επιμελητήριο – και σε σύμπραξη πάντα με το σύνολο των τοπικών φορέων – διεκδικούμε μια σειρά από αναγκαία έργα υποδομής και πολιτικές στήριξης της επιχειρηματικότητας.
Ειδικότερα, όσον αφορά τις μεταφορές, αναμένουμε την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία και Πύργος – Τσακώνα και προσδοκούμε στη σύνδεση της Ολυμπίας οδού με το αεροδρόμιο του Αράξου. Ζητάμε, παράλληλα, την αξιοποίηση και επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου, την αξιοποίηση του παραλιακού οδικού δικτύου της Ηλείας, τη βελτίωση και ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών Κατακόλου και Κυλλήνης.
Εξίσου απαραίτητα έργα είναι η εκπόνηση μελέτης για την ανάδειξη των μνημείων της Ηλείας, η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για την αναβάθμιση των επισκεπτών της Ολυμπίας, η επιτάχυνση της Ειδικής Πολεοδομικής Μελέτης για το Παράκτιο Μέτωπο της ΠΕ Ηλείας και των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις περιοχές Natura.
Ζητάμε, επίσης, παρεμβάσεις για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης, με εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου του νομού, ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης δυναμικών θερμοκηπιακών καλλιεργειών και ειδική πρόνοια πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, για την υποστήριξη της βιωσιμότητας και ανάπτυξης των μικρών και μικρομεσαίων αγροτών και επιχειρήσεων που συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα.
Χρειάζεται να καλύψουμε το έλλειμμα πανεπιστημιακών σχολών στην Ηλεία. Και γι’ αυτό υποστηρίζουμε τη δημιουργία αυτόνομης πανεπιστημιακής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά και την ίδρυση Γεωργικής Σχολής και ΙΕΚ , ώστε να στηρίξουν την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και του τουρισμού .
Επιδιώκουμε, τέλος, τη δημιουργία σύγχρονου επιχειρηματικού πάρκου στην Ηλεία, καθώς και την εφαρμογή φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και επενδύουν στον Νομό Ηλείας, ιδιαίτερα στους τομείς της αγροδιατροφής, της τουριστικής ανάπτυξης και της πράσινης οικονομίας.
Στο νόμο 4795/2021 παρουσιάζεται μια εικόνα επανακαθορισμού του ρόλου και της συμβολής των Επιμελητηρίων προς την επιχειρηματικότητα και, πλέον, μπορούν να αναλάβουν -ενδεικτικά-, μόνα ή σε συνεργασία με άλλους φορείς, τη διαχείριση επιχειρηματικών πάρκων, μόνιμων εκθέσεων και εκθετηρίων χώρων, την υποστήριξη αναπτυξιακών δράσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθώς και την προαγωγή της επιχειρηματικής καινοτομίας και εξωστρέφειας. Η συμμετοχή επίσης σε κεφαλαιουχικές εταιρίες αναπτυξιακού χαρακτήρα (πχ στον αγροτικό τομέα και στη μεταποίηση), ή σε υπηρεσίες όπως τουρισμός, διεξαγωγής σεμιναρίων και συνεδρίων ανοίγει ορίζοντες σε αρκετές παραγωγικές δραστηριότητες. Υπάρχει κάποιο πλάνο επ’ αυτού;
Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε κάθε περιθώριο που μας δίνει ο νόμος, για να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη στον τόπο. Όλες αυτές οι δυνατότητες που αναφέρατε, υπάρχουν και ασφαλώς σκοπεύουμε να τις διερευνήσουμε.
Θεωρώ, βεβαίως, σημαντικό ό,τι κάνουμε να στηρίζεται σε σοβαρή μελέτη, να γίνεται σωστά και να παράγει χειροπιαστά αποτελέσματα.
Γι’ αυτό και το πρώτο μας βήμα, ως νέα Διοίκηση, ήταν να σχεδιάσουμε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας για το Επιμελητήριο, το οποίο δίνει έμφαση σε στρατηγικούς τομείς για την τοπική οικονομία. Έχουμε συστήσει, ειδικότερα, 12 θεματικούς τομείς, που αφορούν μεταξύ άλλων την τουριστική ανάπτυξη και προβολή, την προώθηση των τοπικών προϊόντων, την αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών, τη στήριξη της νεανικής και νεοφυούς επιχειρηματικότητας κ.ά.
Δημιουργήσαμε, επίσης, τον τομέα Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, στον οποίο προβλέπεται η συμμετοχή εκπροσώπων του Τεχνικού και του Οικονομικού Επιμελητηρίου, των Δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας.
Μέσα από τη λειτουργία αυτών των ομάδων, θα μπορέσουμε να αποτυπώσουμε καλύτερα τις ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν, να αξιοποιήσουμε νέες ιδέες, γνώση και εμπειρία και να αναλάβουμε συντονισμένες πρωτοβουλίες.
Επίσης, τα Επιμελητήρια καλούνται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση καταστάσεων ανάγκης, ιδίως φυσικών καταστροφών. Σκοπεύετε να συμμετέχετε σε εταιρείες και φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίες απολαμβάνουν των ωφελειών εθνικής ή κοινοτικής χρηματοδότησης και επιχορήγησης;
Η αντιμετώπιση καταστάσεων ανάγκης ένα ζήτημα κρίσιμης σημασίας, που θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο, καθώς η κλιματική κρίση εντείνεται. Και βεβαίως θα επιδιώξουμε να έχουμε ενεργό ρόλο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας παρέχει ο νόμος. Η συμμετοχή των Επιμελητηρίων είναι σημαντική, στο βαθμό που μπορεί να εξασφαλίσει την ταχύτερη, στοχευμένη και με βιώσιμους όρους στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, αλλά και την προετοιμασία και την προστασία τους ενάντια σε σχετικούς κινδύνους.
Ειδικότερα για έναν νομό που στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα, όπως η Ηλεία, αυτή η διαδικασία είναι άκρως απαραίτητη.
Οι φυσικές καταστροφές των περασμένων ετών έχουν αφήσει βαθιά σημάδια στους παραγωγούς, στις επιχειρήσεις και στην τοπική μας κοινωνία. Οι επιπτώσεις τους είναι ακόμα εδώ, αν σκεφτεί κανείς ότι δεκάδες τοπικές επιχειρήσεις βρίσκονται ακόμα σε αδιέξοδο, με τα εγγυημένα δάνεια που έλαβαν μετά τις πυρκαγιές του 2007. Είναι ένα πρόβλημα που απαιτεί οριστικές λύσεις και γι’ αυτό προγραμματίζουμε σχετικές παρεμβάσεις ως Επιμελητήριο.
Σχετικά με τους πόρους του Επιμελητηρίου, τα οποία, είναι γνωστό, πως δεν επιχορηγούνται αυτοτελώς από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για λειτουργικές δαπάνες. Ωστόσο εξαιρούνται οι επιχορηγήσεις για την λειτουργία των Κέντρων Υποστήριξης Επιχειρήσεων (ενημέρωση για προγράμματα, παροχές, επιχορηγήσεις, διακηρύξεις δημοσίων υπηρεσιών, αναζήτηση πληροφοριών από εμπορικούς οδηγούς ξένων χωρών, οδηγούς εμπορικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να ενημερώνονται για διάφορους κρατικούς οργανισμούς και τις υπηρεσίες τους, όπως η προώθησης εξαγωγών, οι εξαγωγικές πιστώσεις, κλπ). Σκοπεύετε σε κάποιες δράσεις ώστε να αυξήσετε τα περιορισμένα έσοδα αποκλειστικά από τις συνδρομές των μελών, δωρεές κλπ;
Τα Επιμελητήρια, πράγματι, λειτουργούν με τρόπο που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν επιχορηγούνται από το κράτος, παρά το ότι παρέχουν – μεταξύ άλλων – μια σειρά από υπηρεσίες του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το ότι παρέχουν στα μέλη τους εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες και καθοδήγηση, που πολλές μικρές επιχειρήσεις χρειάζονται και συχνά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν: κατάρτιση και επιμόρφωση, ενημέρωση για χρηματοδοτικά προγράμματα, δράσεις εξωστρέφειας κ.ά.
Αυτός ο ρόλος πρέπει να στηριχθεί από την Πολιτεία, με κατάλληλα προγράμματα χρηματοδότησης ιδιαίτερα σε θέματα εξωστρέφειας και καινοτομίας, με έμφαση στα μικρότερα και περιφερειακά Επιμελητήρια.
Η ανάπτυξη ανταποδοτικών υπηρεσιών, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα έσοδα από τις συνδρομές βεβαίως μας ενδιαφέρει – αφού κάθε πρόσθετος πόρος επιστρέφει, ουσιαστικά, στα μέλη μας μέσα από νέες δράσεις. Το κύριο μέλημά μας, σε κάθε περίπτωση, είναι να διατηρήσουμε τις υπηρεσίες μας ποιοτικές, προσβάσιμες και προσιτές για κάθε επιχείρηση, ακόμα και την πιο μικρή.
Η κοινωνική επιχειρηματικότητα είναι ένας τύπος επιχειρηματικότητας που λειτουργεί τις τελευταίες δεκαετίες περιλαμβάνοντας δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που μπορεί να μην έχουν ως επίκεντρο το κέρδος αλλά τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον. Δηλαδή, μια προσέγγιση από άτομα, ομάδες, νεοσύστατες εταιρείες ή επιχειρηματίες, στην οποία αναπτύσσουν, χρηματοδοτούν και εφαρμόζουν λύσεις σε κοινωνικά, πολιτιστικά ή περιβαλλοντικά ζητήματα που συχνά συνδέονται με τον εθελοντικό τομέα σε τομείς όπως η άμβλυνση της φτώχειας, η υγειονομική περίθαλψη και η ανάπτυξη της κοινότητας. Θα μπορούσε το Επιμελητήριο να ενισχύσει τέτοιες προσπάθειες;
Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα είναι μία αναδυόμενη, εναλλακτική μορφή του επιχειρείν, που επιδιώκει να δημιουργεί θετικό κοινωνικό αντίκτυπο – λειτουργώντας παράλληλα προσοδοφόρα και ανεξάρτητα. Στην Ηλεία έχουμε αρκετούς τομείς, στους οποίους αυτό το μοντέλο μπορεί να ανθίσει, όπως είναι ο τουρισμός εμπειρίας, η αγροδιατροφή, η οικοτεχνία, η κυκλική οικονομία, η πολιτιστική βιομηχανία. Ως Επιμελητήριο μπορούμε ασφαλώς να στηρίξουμε σχετικές πρωτοβουλίες, με διάφορους τρόπους: παρέχοντας ενημέρωση για διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά και συμβουλευτική υποστήριξη για τα πρώτα βήματα, δικτύωση με τοπικούς φορείς.