Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος αναφερόμενος στην τεχνική νοημοσύνη, που έχει εισέρθει σε σημαντικό βαθμό και στην επιχειρηματικότητα, αναφέρει σχετικά:
«Ζούμε σε μια εποχή όπου οι “μηχανές” γίνονται εξυπνότερες κάθε μέρα που περνάει. Μπορούν να αναγνωρίζουν πρόσωπα, να μεταφράζουν κείμενα, να παίζουν παιχνίδια, να γράφουν τραγούδια ακόμα και να οδηγούν αυτοκίνητα. Όλα αυτά γίνονται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, μιας τεχνολογίας που, αντλώντας δεδομένα, μπορεί και λαμβάνει αποφάσεις αυτόνομα.
Στον πυρήνα της, η τεχνητή νοημοσύνη έχει να κάνει με την κατασκευή προγραμμάτων που μπορούν να εκτελούν εργασίες που συνήθως απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη, όπως η αναγνώριση αντικειμένων, η κατανόηση της γλώσσας ή η επίλυση σύνθετων προβλημάτων. Και το κλειδί για τη δύναμή της βρίσκεται στην ικανότητά της να μαθαίνει από τεράστιες ποσότητες δεδομένων, χρησιμοποιώντας αλγορίθμους που μπορούν να ανιχνεύσουν μοτίβα και να κάνουν προβλέψεις με βάση αυτά τα μοτίβα.
Η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης έχει τη δύναμη να λειτουργήσει ως αντίδοτο στη μείωση της παραγωγικότητας και βελτιώσει σημαντικά το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων. Οι δυνατότητες είναι τεράστιες και ήδη βλέπουμε σημαντικές αλλαγές γύρω μας.
Εταιρείες κολοσσοί στον κλάδο της χρηματοοικονομικής (π.χ. Citadel) σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης στο κομμάτι της εξυπηρέτησης πελατών, των επενδύσεων και στην αυτοματοποίηση της διαχείρισης δεδομένων. Τεράστιο ενδιαφέρον υπάρχει και στον χώρο της τηλεϊατρικής όπου τέτοια προγράμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτόματες μεταφράσεις (μεταξύ γιατρών – ασθενών) αλλά ακόμα και για διαγνώσεις. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλλει ακόμα και στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών: Συστήματα έγκαιρης πρόβλεψης θα μπορούν να αναλύουν δεδομένα από διάφορες πηγές (π.χ. θερμικές κάμερες, ροές από κοινωνικά δίκτυα) και να επιτρέπουν την έγκαιρη παρέμβαση των επίγειων δυνάμεων. Γενικότερα, η περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώσει τον μόχθο που απαιτείται για την παραγωγή προϊόντων, είτε πνευματικών, είτε υλικών. Και άρα α έχουμε τη δυνατότητα να αποκτούμε αυτά τα προϊόντα πολύ φθηνότερα, σε πολύ χαμηλότερο κόστος.
Όμως, παρά τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει αυτή η νέα τεχνολογία, δεν είναι δεδομένο πως η τεχνολογική ανάπτυξη θα είναι πάντα συνώνυμη της κοινωνικής προόδου. Ο ίδιος ο Σαμ Άλτμαν, CEO της εταιρείας Open AI που βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος στη βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης, προμηνύει πως τα αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι τόσο θετικά όσο και αρνητικά, τονίζοντας τον κίνδυνο μαζικής απώλειας θέσεων εργασίας και την όξυνση της κοινωνικής ανισότητας.
Κατά τον κορυφαίο οικονομολόγο Ντάρον Ατζεμόγλου (ΜΙΤ), υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι που δημιουργούν ανησυχία. Πρώτον, η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται αυτές οι τεχνολογίες σημαίνει πως υπάρχει πολύ λιγότερος χρόνος προσαρμογής των κοινωνιών και της οικονομίας από ότι παλαιότερα (π.χ. κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης). Δεύτερον, στην πλειοψηφία τους αυτές οι τεχνολογίες ισοδυναμούν με ‘‘μαύρα κουτιά’’ (η αλλιώς ‘‘μη αναγνώσιμες τεχνολογίες’’). Μερικές φορές και οι ίδιοι οι άνθρωποι που τα σχεδίασαν δεν μπορούν να καταλάβουν πως ακριβώς ‘‘σκέπτονται’’. Αυτό σημαίνει πως θα είναι πολύ δύσκολο να τεθούν κάτω από κατάλληλα ρυθμιστικά πλαίσια αλλά και πως η δημιουργική ενσωμάτωσή τους στις κοινωνίες θα είναι ένα πολύ δύσκολο στοίχημα.
Είναι ξεκάθαρο πως η τεχνητή νοημοσύνη έχει τις δυνατότητες να αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε με τρόπους που δεν έχουμε φανταστεί ακόμα. Όμως οι μεγάλες δυνατότητες συνοδεύονται και από μεγάλες ευθύνες και ρίσκα».