Κωνσταντίνος Νικολούτσος :Να πρωτοστατήσουμε σε μια καμπάνια προώθησης της απασχόλησης !
«Το οφείλουμε στην προσφορά του ΤΕΙ Πύργου, και της ζήτησής του στην φάση της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων»
Με νωπές τις εντυπώσεις από την τελετή αποφοίτησης 105 φοιτητών του τμήματος Διοίκησης Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων είναι σκόπιμο να τοποθετηθούμε ως Ηλείοι πάνω στο μέλλον των αποφοίτων και του τμήματος.
Ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου και ως πολίτης πίστευα και πιστεύω ότι η συγκεκριμένη σχολή συμπληρώνει επισήμως και λειτουργικά το τουριστικό προϊόν μιας που είναι διαχρονικά άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πολιτισμό.
Η στελέχωση πέραν των αρχαιολόγων με επιστήμονες είναι ζητούμενο σε όλη τη χώρα για να έχουμε βιώσιμο τουρισμό.
Το μέλλον του συγκεκριμένου τομέα δεν βρίσκεται στη συνεχή επίτευξη αύξησης του αριθμού των επισκεπτών αλλά στην προσέλκυση υψηλότερης στάθμης επισκεπτών με άμεσα αποτελέσματα, τη σύνδεση τουρισμού – πολιτισμού, ανάδειξη της διατροφικής ταυτότητας που θα επιφέρουν επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αστική επισκεψιμότητα (CITY BREAK) σε περιόδους πέραν του θέρους με επακόλουθο την αύξηση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης.
Για να γίνει αυτό απαιτείται επάνδρωση των φορέων με επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό σε θέσεις που διασφαλίζουν μη τυπική εποχιακή απασχόληση.
Τέτοιες θέσεις οφείλουν να συστήσουν όχι μόνο τα ξενοδοχεία αλλά και η Περιφέρεια , οι Δήμοι, οργανισμοί σχετικοί με το αντικείμενο (ΚΤΕΛ, Λιμάνια, ΟΣΕ κτλ) ώστε οι προσφερόμενες υπηρεσίες να έχουν επαγγελματική προσέγγιση στο σχεδιασμό.
Ως τόπος, ως Ηλεία, ως Πύργος που τιμήθηκε με την παρουσία όλα αυτά τα χρόνια από το 2003 ως τμήμα Μουσειολογίας- Δημοσιογραφίας και από το 2013 που μετατράπη σε Διοίκηση Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων με όλες τις θετικές συνέπειες, οφείλουμε να πρωτοστατήσουμε σε μια καμπάνια προώθησης της απασχόλησης σε όλο τον Ελλαδικό χώρο.
Το οφείλουμε σαν ελάχιστη ανταπόδοση της προσφοράς και του τμήματος αλλά και προώθησης της ζήτησης κατά τη φάση συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων του 2019 για το συγκεκριμένο τμήμα.
Πέραν αυτών το ακαδημαϊκό περιβάλλον χρειάζεται συνδρομή και βελτίωση.
Η επιδίωξη για μόνιμο προσωπικό, υψηλής στάθμης ωρομίσθιους καθηγητές με όραμα και φιλοδοξίες, καθιέρωση φοιτητικών διαγωνισμών για δράσεις που υλοποιούνται με πρόχειρο τρόπο, συνεχείς προσαρμογές του προγράμματος σπουδών σε συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα σε περιβάλλον που αλλάζει συνέχεια οφείλουν να είναι προτεραιότητα όλης της Ηλειακής κοινωνίας.
Προσωπικά δεν προσβλέπω σε μετατροπή σε πανεπιστημιακό τμήμα αλλά στη συνεχή βελτίωση των υπαρχουσών δομών και τη δημιουργία παράδοσης στον τομέα.
Ας αντιληφθούμε όλοι ότι η διάρκεια των προσπαθειών κι όχι οι τίτλοι φέρνουν αποτελέσματα. Το μέλλον του τμήματος δεν εξαρτάται μόνο από τις ακαδημαϊκές σπουδές αλλά και τις δυνατότητες εξεύρεσης εργασίας που καθορίζουν καταλυτικά τις επιλογές των υποψηφίων.