«Διεθνές Φεστιβάλ Δημιουργικών Βιομηχανιών» από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Τις καλύτερες εντυπώσεις και μια σειρά παραγωγικών συμπερασμάτων που θα οδηγήσουν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε νέα τροχιά ανάπτυξης, άφησε το υβριδικό Διεθνές Φεστιβάλ Δημιουργικών Βιομηχανιών που έλαβε χώρα στο θεματικό πάρκο Ξυστρή της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Πύργο. Ο στόχος του Φεστιβάλ ο οποίος έτυχε ιδιαίτερης απήχησης είναι η δημιουργία συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα των περιφερειών σε δημιουργικές επιχειρήσεις όπως είναι η διαφήμιση, το μάρκετινγκ, η αρχιτεκτονική, η βιοτεχνία, η μόδα, η ταινία, η φωτογραφία, η μουσική και άλλοι κλάδοι με βασική τους δραστηριότητα την «ικανότητα δημιουργίας».
Αίσθηση και χρήσιμα συμπεράσματα προκάλεσαν οι συζητήσεις που ακολούθησαν για θέματα σχετικά με την Τοπική-Περιφερειακή Ανάπτυξη, τις δημιουργικές Βιομηχανίες, τις νέες δεξιότητες στην οικονομία της δημιουργικότητας, τις δημιουργικές βιομηχανίες και τη σύνδεση τους με άλλους κλάδους της οικονομίας, έτσι ώστε να μπει η βάση για τις επόμενες κινήσεις.
Οι εργασίες ξεκίνησαν με καλωσόρισμα που απηύθυναν από πλευράς Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο κ. Φωκίων Ζαΐμης, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, από πλευράς INTERREGVAGREECE–ITALY 2014-2020 η κα. TinaRanieri, από την Περιφέρεια Ηπείρου ο κ. Β. Γοργόλης –Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ανάπτυξης και Εμπορίου και τέλος από την PugliaRegion η υπεύθυνη επικοινωνίας κα. SerenaMingolla.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επισκόπηση του έργου Creative@Hubs από τον projectmanager κ. Τάκη Λυμπερέα. Ενώ τη σκυτάλη πήρε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κων. Νικολούτσος, από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας ο κ. Τατούλης Τριαντάφυλλος και από το Επιμελητήριο Αχαΐας ο κ. Τσούμπελης Θεόδωρος Γεν.Γραμματέας Επιμελητηρίου Αχαΐας καθώς και η κα. Δανάη Κατσαντά. Από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» τοποθετήθηκε ο κύριος Ανδρέας Κοσκέρης. Τέλος, από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης – Πάντειο Πανεπιστήμιο ο κ. Βασίλης Αυδίκος, Καθηγητής Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Οι εργασίες συνεχίστηκαν με τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους κ. Χρήστο Κωνσταντόπουλο, τον κ. Χρήστο Λιάγκουρα, Αρχαιολόγο ΜΑ, Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, την κ. Ήρα Κουρή, Πρόεδρο Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων, τον κ. Αθανάσιο Χαϊκάλη, ως εκπρόσωπο της θεατρικής ομάδας «Δούρειος ‘Ιππος», το δρ. Γιώργο Παυλίδη, διευθυντή ερευνών στο Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ», τον κ. Βασίλη Αρτίκο HubManagerCreative@Hubs Αιτωλοακαρνανίας και τον κ. Ανδρέα Τσιλίρα από τις εκδόσεις «ΤΟ ΔΟΝΤΙ» – «MOSAIC / Culture & Creativity».
Στη συνέχεια του Φεστιβάλ είχαν προγραμματιστεί παράλληλες συζητήσεις «στρογγυλής τραπέζης» με τα ακόλουθα θέματα: «Τοπική-Περιφερειακή Ανάπτυξη και δημιουργικές Βιομηχανίες», «Νέες δεξιότητες στην οικονομία της δημιουργικότητας», «Πολιτιστικός Τουρισμός-Πολιτιστικές Διαδρομές. Καλές πρακτικές ανάπτυξης τοπικής οικονομίας» και «Δημιουργικές βιομηχανίες και σύνδεση με άλλους κλάδους της οικονομίας». Οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν τόσο με φυσική παρουσία όσο και μέσω του διαδικτύου.
Στο round table της Ηλείας ειδικότερα μετείχαν, οι βιοτέχνες παραδοσιακών φορεσιών και θεατρικών κοστουμιών, Αιμιλία και Θανάσης Γιαννόπουλος, ο σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας «Δούρειος Ίππος», που τυγχάνει να δραστηριοποιείται και ως έμπορος υφασμάτων, κ Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος, η γραφίστρια κα Ιωάννα Δευτεραίου, ο φωτογράφος και video maker Τζίμης Γεωργιόπουλος και ο μουσικοσυνθέτης Νικόχρηστος Λαμπαούνας. Τον συντονισμό της συζήτησης είχαν ο hub manager της Ηλείας Δημήτρης Βαρελάς και η συνεργάτης του στο έργο, Μαρία Χρυσικοπούλου. Ενώ μέσω live streaming τοποθετήσεις έκαναν οι κύριοι, Γιώργος Παυλίδης εκ μέρους του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων Πάτρας και Ανδρέας Τσιλίρας υπεύθυνος του Culture Creative της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Εκτενής αναφορά στη συζήτηση έγινε με αφορμή την πρόταση του κ Νικολούτσου ,προέδρου του Επιμελητηρίου Ηλείας, για την ξεχασμένη ελληνική βιοτεχνία στο κομμάτι των σουβενίρ και πώς αυτή θα αναζωπυρώνονταν από δράσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως αυτό της δημιουργικής βιομηχανίας.
Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων – roundtables, πραγματοποιήθηκε συζήτηση και αξιολόγηση των παραπάνω εργασιών, ενώ παρουσιάστηκαν τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα από τους 4 συντονιστές τους.
Οι εργασίες του Διεθνούς Φεστιβάλ ολοκληρώθηκαν στις 16.20 με τη μετάβαση στο θέατρο Απόλλων Πύργου και προβολή ταινιών στο πλαίσιο του διαγωνιστικού προγράμματος του 24ου «Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους».
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, συμμετέχει στο έργο Creative@Hubs ως επικεφαλής εταίρος μαζί με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την Περιφέρεια Ηπείρου και την Περιφέρεια της Πούλιας (Ιταλίας).
Η παραπάνω δράση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του «Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους».
Το Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014 – 2020 συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Εθνική Συμμετοχή των χωρών Ελλάδας και Ιταλίας.